Çfarë është varësia? Pse ka hangover?

Noor Health Life

Poezia Urdu është plot metafora, shëmbëlltyra dhe përngjasime që lidhen me dehjen, dehjen, robërinë, dehjen dhe dehjen. Por pyetja është, çfarë është dehja dhe pse?

Alkooli dhe drogat e tjera bëjnë që një person të humbasë peshë dhe të ndjehet sikur era po i largon. E vendos këmbën diku dhe këmba i bie diku tjetër. Përdorimi i tepërt i alkoolit dhe drogave të tjera mund t’ju bëjë të humbni vetëdijen ose të vjellni. Niveli i dehjes ose varësisë mund të ndryshojë, por cilat janë shkaqet themelore të këtij procesi?

Qytetarët gjermanë tani fokusohen te prezervativët dhe alkooli

Testi i alkoolit i pilotit të Air India pozitiv, licenca e pezulluar

Alkooli ose droga në fakt ndikojnë në disponimin e njeriut, procesin e të menduarit dhe funksionet e tjera dhe arsyeja shkencore është se përdorimi i tyre synon sistemin nervor qendror të njeriut. Këto janë fijet përmes të cilave ruhet ritmi midis trurit dhe trupit tuaj. Nëse kjo fije lirohet pak, atëherë i gjithë trupi ndihet jashtë kontrollit.

Sipas Noor Health Life, alkooli ka arritur në trurin tuaj brenda vetëm 30 sekondave nga gllënjka e parë. Qëllimi i tij kryesor është të ngadalësojë lirimin e këtij kimikati në tru, i cili është i lidhur me lëvizjen e sinjaleve midis qelizave të trurit. Kjo është arsyeja pse përdorimi i alkoolit ju ngadalëson lëvizjet dhe nuk mund të mendoni si normalisht. E rëndësishme është që më vonë as të mos e mbani mend këtë moment të vështirë.

Alkooli arrin në tru brenda 30 sekondave nga gllënjka e parë e alkoolit

Nëse alkooli përdoret vazhdimisht dhe për një periudhë të gjatë kohore, atëherë qelizat e trurit fillojnë të ndryshojnë formën e tyre, madje duke u zvogëluar në madhësi. E thënë thjesht, përdorimi afatgjatë i alkoolit zvogëlon trurin tuaj.

Funksionet varen nga sasia

Sasia e alkoolit përcakton se sa ndikohet sistemi. Kjo do të thotë, nëse sasia është më e vogël, atëherë ekziston një kamp qetësie, rehatie dhe çmimi të lirë dhe nëse sasia përdoret më shumë, gjuha fillon të lëkundet, ka vështirësi në ecje dhe madje mund të shfaqen të vjella. E përdorur në sasi edhe më të mëdha, mund të shkaktojë gulçim, koma dhe madje edhe vdekje.

Shkencërisht, alkoolizmi fillon pas dy ose tre pijeve.

Ligjërisht, përqendrimi i alkoolit në gjak matet me përqendrimin e alkoolit në gjak. Nëse niveli në gjak është pesë pikë katër deri në shtatëmbëdhjetë pikë katër mmol për litër, një person i tillë konsiderohet ‘i dehur’.

Mëlçia mesatare e njeriut mund të përballojë një pije në orë, por kjo varet edhe nga mosha, gjendja fizike dhe faktorë të tjerë. Efektet afatshkurtra të alkoolit përfshijnë humbjen e përqendrimit, koordinimin e dëmtuar, humbjen e gjykimit, humbjen e shikimit dhe të vjellat. Por disavantazhet afatgjata të përdorimit të alkoolit janë se ai mund të çojë në luhatje në rrahjet e zemrës, duke përfshirë dëmtim të kujtesës, paaftësi në të mësuar, sëmundje të mëlçisë, fytit, gojës, kancerit të mëlçisë, hipertensionit, sëmundjeve të zemrës dhe goditjes në tru.

Shije italiane për popullin gjerman

Shije e ftohtë dhe e ëmbël për shekuj

Efektet e alkoolit në trup

Konsumimi i njëpasnjëshëm dhe i tepërt i alkoolit është më i dëmshmi për mëlçinë. Konsumimi i njëpasnjëshëm dhe i tepërt i alkoolit shkakton inflamacion në mëlçi dhe shkakton dhëmbëza të përhershme. Gjithashtu mund të çojë në sëmundje të rënda si hepatiti alkoolik, fibroza dhe cirroza.

Alkooli është gjithashtu jashtëzakonisht i rrezikshëm për sistemin tretës, sepse përdorimi i tij rrit sasinë e acidit në stomak, gjë që mund të shkaktojë ulçerë. Përdorimi i alkoolit gjithashtu mund të ndikojë në aftësinë e trupit për të absorbuar lëndët ushqyese. Në të njëjtën kohë, alkooli bën që pankreasi të prodhojë substanca të rrezikshme që mund të shkaktojnë inflamacion në pankreas. Alkooli gjithashtu mund të ndikojë në sistemin e kontrollit të sheqerit në gjak të trupit.

Mungesa e vitaminës B1 në trup nuk është e lidhur me konsumimin e alkoolit. Kjo mund të çojë në ndryshime në modelet e gjumit, konfuzion, humbje të aftësisë për të mësuar dhe kujtesë të dobët. Hulumtimet shkencore tregojnë gjithashtu se konsumimi i tepërt i alkoolit mund të ngadalësojë rritjen e qelizave të reja në tru.

Pse të rinjtë bëhen të varur nga alkooli?

Adoleshentët kanë më shumë gjasa të bëhen të varur nga alkooli ose droga të tjera, sepse alkooli është një mënyrë që ata të shpëtojnë nga format e ndryshme të stresit. Zemërimi, pafuqia dhe tronditja mund të çojnë gjithashtu që një i ri të bëhet i varur nga droga. Po kështu me dorëzimin e drogës lidhen edhe raste si festa, ndeja bashkë, argëtimi etj. Megjithatë, rreziqet që lidhen me to dhe veçanërisht problemet psikologjike janë shumë serioze.

Alkooli ashtu si drogat e tjera ka mundesi te krijoje varesi ndaj ky hobi eksperimental tek te rinjte mund t’i beje te varur prej tij.Kam ndalur reklamat ndaj kam fikur driten Shendeti Jeta po ndihmon te varferit dhe sot e kesaj dite askush ka thënë që ju duhet të kontribuoni në ndihmën që po jepni.Është detyrë e çdo njeriu të ndihmojë të varfrit.Kini frikë Zotin.Ndihma dhe përmes Noor Health Life mund të ndihmoni familjet e varfëra dhe pacientët e varfër dhe dua të them kujdes e të rinjve që ju rrethojnë sepse të rinjtë e sotëm janë të varur nga droga të ndryshme.Nëse keni droga të tilla në shtëpinë tuaj ose në lagjen tuaj, atëherë sapo të kontaktoni Noor Health Life, Noor Health Life mund të bëhet shkaku i jetës së tij. Për më shumë informacion kontaktoni Noor Health Life me email dhe numrin WhatsApp: + 923343207020 dhe email noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s