Anxietate și fobie.

Noor Health Life

  Panica este un sentiment uman comun.  Cu toții trăim asta atunci când trecem printr-o perioadă dificilă sau dificilă.

  Frica și anxietatea în general pot fi de ajutor în evitarea pericolelor, a fi vigilenți și a confrunta cu probleme.  Cu toate acestea, dacă aceste sentimente devin intense sau durează mult timp, ele ne pot împiedica să facem lucrurile pe care ne dorim să le facem și, ca urmare, viața noastră poate fi dureroasă.

  O fobie este o teamă de o anumită situație sau un lucru care nu este periculos și nu deranjează în general oamenii.

  Simptome de panică

  Simptome mentale

  Simptome fizice

  Te simti anxioasa tot timpul

  Senzație de oboseală

  Neputând să se concentreze

  Senzație de iritabilitate

  Probleme de somn

  Simțind bătăile inimii

  Transpirație excesivă

  Tensiune și durere în mușchi

  Respirație rapidă

  a simți amețeli

  Frica de leșin

  indigestie

  Diaree

  Persoanele cu anxietate cred că din cauza acestor simptome au o boală fizică gravă, anxietatea crește și mai mult aceste simptome.  Atacurile de panică neașteptate se numesc atacuri de panică.  Depresia este adesea însoțită de anxietate și panică.  Când suntem triști, apetitul nostru dispare și viitorul pare sumbru și sumbru.

  Fobie

  O persoană cu fobie are simptome severe ale anxietății menționate mai sus.  Dar apar atunci când se află într-o situație specială în care sunt foarte nervoși.  Alteori nu intră în panică.  Dacă ți-e frică de câini, atunci vei fi bine dacă câinii nu sunt în jurul tău.  Dacă ți-e frică de înălțimi, vei fi bine pe pământ.  Dacă nu poți face față mulțimii, vei fi singur.

  O persoana cu fobie incearca sa evite orice situatie care i-ar putea face sa intre in panica, dar de fapt aceasta fobie devine mai severa in timp.  De asemenea, poate însemna că viața victimei trebuie să ia măsuri de precauție pentru a evita situația.  Oamenii cu această boală știu că nu există niciun pericol real, ei cred că fricile lor sunt nesăbuite, dar totuși nu le pot controla.  Fobiile care au început ca urmare a unui eveniment traumatic sau accident au mai multe șanse să se termine.

  Sunt normali?

  Una din zece persoane experimentează o formă de anxietate sau fobie la un moment dat în viața lor.  Cu toate acestea, majoritatea oamenilor nu caută tratament.

  Motive

  Unii dintre noi au tendința de a fi îngrijorați de orice.  Cercetările au arătat că astfel de trăsături pot fi moștenite prin gene.  Cu toate acestea, chiar și oamenii care nu sunt anxioși în mod natural tot timpul, dacă sunt sub presiune constantă, devin și ei nervoși.

  Uneori cauza panicăi este foarte clară și atunci când problema este rezolvată, panica dispare.  Dar unele evenimente și situații sunt atât de traumatizante și înspăimântătoare, încât panica pe care o provoacă durează mult după ce evenimentele s-au încheiat.  Acestea sunt de obicei incidente în care viața umană este în pericol, cum ar fi accidente de mașină sau de tren și incendii etc.  Persoanele implicate în aceste incidente pot suferi de anxietate și depresie luni sau chiar ani de zile, chiar dacă nu au suferit nicio vătămare fizică.  Aceste simptome se găsesc în tulburarea de stres posttraumatic.

  Uneori, consumul de droguri precum amfetaminele, LSD-ul sau ecstasy poate provoca, de asemenea, anxietate.  Chiar și cofeina din cafea este suficientă pentru a-i face pe unii dintre noi să sufere teribil.

  Pe de altă parte, nu este clar de ce o anumită persoană suferă de anxietate.  Acest lucru se datorează motivelor personalității lor, evenimentelor care i-au avut loc și schimbărilor din viața lor, cum ar fi nașterea unui copil.

  Cererea de ajutor

  Dacă suntem supuși prea multă presiune, vom fi adesea anxioși și speriați.  De obicei ne confruntăm cu aceste afecțiuni pentru că știm cauza și știm când se va termina situația. De exemplu, cei mai mulți dintre noi devin nervoși înainte de examenul de conducere, dar îl depășim. Pentru că știm că de îndată ce testul se termină, panica va dispărea.

  Dar unii oameni suferă de aceste sentimente de panică și frică de foarte mult timp, nu știu de ce intră în panică și când și cum se va termina această panică.  Este greu de controlat și de obicei necesită ceva ajutor.  De cele mai multe ori oamenii nu vor să primească ajutor pentru că cred că oamenii vor crede că sunt nebuni.  Cu toate acestea, adevărul este că persoanele cu anxietate și frică suferă rareori de boli mintale severe.  Cu cât se caută ajutor mai devreme, cu atât mai bine.

  Persoanele cu anxietate și frică nu vorbesc despre aceste sentimente nimănui, nici măcar familiei sau prietenilor apropiați.  Chiar și așa, deținerea unuia este încă dincolo de îndemâna persoanei obișnuite.Persoana cu afecțiune va apărea palidă și stresată și va fi șocată de sunetele obișnuite, precum soneria de la ușă sau claxonul mașinii.  Au tendința de a fi iritabili și acest lucru poate duce la certuri cu persoanele apropiate, mai ales când habar nu au de ce pacientul nu este capabil să facă anumite lucruri.  Deși prietenii și familia înțeleg durerea cauzată de anxietate, ei consideră că toate aceste griji sunt nefondate.

  Anxietate și fobie la copii

  Majoritatea copiilor se sperie uneori din anumite motive.  Acest lucru este normal în timpul dezvoltării.  De exemplu, copiii mici se obișnuiesc cu oamenii care au grijă de ei, iar dacă din anumite motive sunt despărțiți de ei, copiii devin foarte supărați și nervoși.  Mulți copii se tem de întuneric sau de fantome.  De obicei, aceste temeri scad atunci când cresc și nu afectează viața sau dezvoltarea copiilor.  Majoritatea copiilor sunt speriați de evenimente importante precum prima zi de școală, dar mai târziu această frică dispare și se obișnuiesc cu această nouă situație și încep să se bucure de ea.

  Dispozițiile adolescenților se schimbă adesea.  Motivele îngrijorărilor lor pot varia, cum ar fi modul în care arată, ce cred alți oameni despre ei, modul în care se relaționează cu oamenii în general și cum se raportează la sexul opus în special.  Aceste probleme pot fi depășite vorbind despre ele.  Cu toate acestea, dacă aceste probleme se agravează, mai mulți oameni pot observa că nu au rezultate bune la școală, că comportamentul lor s-a schimbat sau că nu sunt apți fizic.

  Dacă un copil sau un tânăr simte că anxietatea, panica sau frica îi distrug viața, ar trebui să consulte un medic de familie.

  Ajutați persoanele cu anxietate și fobii

  Vorbind despre problemă

  Acest lucru poate fi util dacă problema este de natură imediată, cum ar fi separarea de soț, boala copilului sau pierderea locului de muncă.  Cu cine sa vorbesc?  Vorbește cu prietenii sau rudele în care ai încredere, care apreciază opinia ta și care te ascultă bine.  Este posibil să fi trecut prin probleme similare sau să fi cunoscut pe cineva care a trecut prin aceeași situație.  Pe lângă posibilitatea de a vorbi, putem afla și cum s-au confruntat alți oameni cu astfel de probleme.

  Învață să fii calm

  Învățarea unui mod specific de a rămâne calm poate fi de ajutor pentru a depăși anxietatea și îngrijorarea.  Poate fi învățat în grup, cu ajutorul experților, dar și prin cărți și casete video.  Singura modalitate de a beneficia de această practică este să o faci în mod regulat, mai degrabă decât doar atunci când o persoană are o problemă.

  Psihoterapie

  Acesta este un mod mai cuprinzător de comunicare care ne poate ajuta să identificăm cauzele anxietății pe care nu le-am identificat încă.  Această procedură se poate face individual sau în grup și se face de obicei săptămânal timp de câteva săptămâni sau luni.  Psihoterapeuții pot fi sau nu medici.

  Medicamente

  Medicamentele pot fi, de asemenea, folosite pentru a trata unele persoane cu anxietate și fobii.

  Sedativele comune includ medicamente asemănătoare lui William (în mare parte somnifere, aparținând acestui tip de medicamente).  Aceste medicamente sunt foarte eficiente în ameliorarea anxietății, dar rețineți că, cu doar patru săptămâni de utilizare regulată, o persoană poate deveni dependentă de ele și atunci când oamenii încearcă să renunțe, vor experimenta simptome neplăcute, care pot dura mult timp.  Utilizarea acestor medicamente nu este potrivită pentru tratamentul pe termen lung al anxietății.

  Antidepresive

  Antidepresivele pot fi folosite pentru a trata anxietatea, precum și depresia (pentru care sunt de obicei prescrise).  Unele dintre aceste medicamente au efecte specifice asupra anumitor tipuri de anxietate.  Unul dintre dezavantaje este că își fac efectul în două până la patru săptămâni și pot duce la greață, somnolență, amețeli, gură uscată și constipație.  Pentru mai multe întrebări și informații, puteți contacta Noor Health Life prin e-mail și WhatsApp la noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s