Kujdesuni për shëndetin dhe mirëqenien tuaj mendore ndërsa jeni në shtëpi

Noor Health Life

  Kujdesuni për shëndetin dhe mirëqenien tuaj mendore ndërsa jeni në shtëpi

  1. Planifikoni ditën tuaj

  Ne të gjithë po adoptojmë një mënyrë jetese të re, por të çuditshme.  Mund të jetë një kërcënim për shëndetin tonë mendor.

  Për shkak se mund të jetë joshëse të qëndrosh me pizhame gjatë gjithë ditës, rutinat e përditshme janë thelbësore për identitetin, vetëbesimin dhe qëllimin tonë.

  Përpiquni ta filloni ditën pothuajse aq sa do të bënit zakonisht dhe lini kohë çdo ditë për një shëtitje, për t’u argëtuar dhe për t’u shoqëruar dhe reflektuar.

  2. Bëhuni më aktiv çdo ditë

  Qëndrimi aktiv redukton stresin, rrit energjinë, na bën më vigjilentë dhe na ndihmon të flemë më mirë.

  Gjeni mënyra të ndryshme për të përfshirë aktivitetin fizik dhe angazhimin në ditën tuaj dhe zbuloni disa nga detyrat që funksionojnë më mirë për ju.

  Edhe në shtëpi ka shumë mënyra për ta mbajtur trupin aktiv dhe për të ushtruar.

  3. Provoni diçka për argëtim

  Relaksimi dhe fokusimi në situatën aktuale mund të ndihmojë në përmirësimin e shëndetit tuaj mendor dhe në zbutjen e emocioneve negative.

  Provoni disa ushtrime meditimi dhe frymëmarrjeje për të zbuluar se çfarë ju ndihmon.  Për shembull, ndonjëherë stresohemi aq shumë sa nuk mbajmë mend as si të ndihemi të qetë.  Kur jeni të pushtuar nga stresi, procesi i relaksimit gradualisht të muskujve ju mëson se si të jeni të qetë.

  4. Mbani kontakte me të tjerët

  Mund të ndiheni të vetmuar, veçanërisht kur jeni vetëm në shtëpi.  Gjeni mënyra krijuese për të qëndruar në kontakt me kolegët, miqtë, familjen dhe të tjerët, në mënyrë që ju (dhe ata) të ndiheni më të lidhur dhe të mbështetur.

  Gjeni mënyra për të komunikuar që funksionojnë për ju, qoftë me postë, telefon, media sociale ose video chat.  Procesi mund të variojë nga ndarja e një filxhani çaji në video deri te luajtja e një loje në internet së bashku ose thjesht dërgimi i një teksti inkurajues.

  5. Kaloni kohë duke medituar dhe duke treguar vetëkontroll.

  Kaloni kohë çdo ditë duke menduar për atë që është e mirë.  Është e rëndësishme të identifikoni arritjet tuaja dhe gjërat për të cilat jeni mirënjohës, sado të parëndësishme.  Merrni parasysh të keni një ditar të Falënderimeve në të cilin mund të shkruani dy ose tre gjëra çdo natë para se të shkoni në shtrat.

  Këshillat e ndërgjegjes gjithashtu mund t’ju ndihmojnë të përqendroheni në situatën tuaj në vend të ideve të padobishme (edhe pse ato mund të mos jenë të dobishme për njerëzit me depresion të rëndë).

  6. Përmirësoni gjumin tuaj

  Ndjenjat e pasigurisë dhe ndryshimet në jetën e përditshme mund të nënkuptojnë se keni më shumë vështirësi për të fjetur.

  Ka shumë gjëra që mund të bëni për të përmirësuar gjumin tuaj.  Nëse është e mundur, synoni të shkoni në shtrat në të njëjtën kohë gjatë fundjavave dhe të zgjoheni në të njëjtën kohë çdo ditë dhe përpiquni të merrni rrezet e diellit natyrale kudo që të jetë e mundur.  Kjo ndihmon në rregullimin e orës së trupit tuaj që mund t’ju ndihmojë të flini më mirë.  Mund të dërgoni email dhe WhatsApp me Noor Health Life për të marrë më shumë pyetje dhe përgjigje.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s