Mi a fekete sárgaság és hogyan lehet elkerülni?

Noor Health Life

    A hepatitis C, más néven hepatitis C, egy májfertőzés, amely súlyos májkárosodást okozhat.  A hepatitis C vírus vagy HCV okozza.

    A sárgaság vagy a hepatitis C fertőzés lehet súlyos (rövid távú) vagy krónikus (krónikus).  Ha egy személy súlyos hepatitisben szenved, a tünetek akár 6 hónapig is eltarthatnak.

    A súlyos fertőzés krónikussá válik, ha a szervezet nem tudja megtisztítani a vírust.  Ez normális – a súlyos fertőzések az esetek több mint 50%-ában krónikussá válnak.

    Betegségellenőrzés és megelőzés A Noor Health Life szerint a legtöbb új hepatitis C-eset manapság a tűkkel vagy más kábítószer-készítésre vagy -injektálásra használt eszközökkel való érintkezés okozza.  Ennek oka gyakran a tűhasználat vagy az egészségügyi intézményekben való véletlen érintkezés.

    Mik a sárgaság tünetei?

    Hogyan kaphat fekete sárgaságot?

    Fekete sárgaságot semmiképpen nem kaphat el

    A súlyos fekete sárgaság tünetei

    A sárgaság diagnózisa

    Kezelés

    Megelőzés

    Mikor kell orvoshoz fordulnia?

    Mik a sárgaság tünetei?

    A legtöbb embernél nincsenek hepatitis C vagy fekete sárgaság tünetei.  De 2 hét és 6 hónap között azután, hogy a vírus bejutott a véráramba, a következőket láthatja:

    Talajszínű hulladék

    Fekete vizelet

    Láz

    Fáradtság

    Ízületek (olyan állapot, amely a szem és a bőr sárgulását, valamint a vizelet feketedését okozza)

    Ízületi gyulladás

    Étvágytalanság

    Hányinger

    Gyomorfájdalom

    Hányás

    A tünetek általában 2-12 hétig tartanak

    Hogyan kaphat fekete sárgaságot?

    A fekete sárgaság akkor terjed, amikor a hepatitis C vírussal fertőzött vér vagy testnedvek fertőzött személlyel érintkezve kerülnek a véráramba.

    : A következő módokon fertőződhet meg a vírussal

    Ugyanazon injekciós gyógyszerek és tűk használata

    Szex, különösen, ha HIV-fertőzött

    Születés – az anya továbbadhatja a babájának

    Fekete sárgaságot semmiképpen nem kaphat el

    Köhögés

    Egy ölelés

    Kézenfogva

    Szúnyogcsípések

    Ugyanazt az edényt használva

    Tüsszent

    A súlyos fekete sárgaság tünetei

    A lábak és a lábak puffadása vagy duzzanata

    Kő

    Az agyad sem működik (encephalopathia)

    Vesekárosodás

    Könnyen vérzik és zúzódások keletkeznek

    Erős viszketés

    Izomkárosodás

    Memória- és koncentrációs nehézség

    A vénák, mint a pókhálók a bőrön

    Vérzés az alsó nyelőcsőben vérzés miatt (nyelőcső-változatok)

    Fogyás

    A sárgaság diagnózisa

    Mivel az új HCV-fertőzések általában tünetmentesek, nagyon kevés embernél diagnosztizálják, amikor a fertőzés új.  A krónikus HCV fertőzésben szenvedőknél a fertőzést gyakran nem diagnosztizálják, mert a fertőzést követően sokáig tünetmentes marad, még akkor is, ha a tünetek súlyos májkárosodás következtében jelentkeznek.

    A HCV fertőzést 2 szakaszban diagnosztizálják.

    1.  Az anti-HCV antitestek szerológiai tesztekkel történő tesztelése azonosítja a vírussal fertőzött személyeket.

    2.  Ha a teszt pozitív az anti-HCV antitestekre, akkor nukleinsavtesztet kell végezni HCV ribonukleinsav (RNS) kimutatására a krónikus fertőzés igazolására, mivel a HCV-vel fertőzött emberek körülbelül 30%-a nem szenved. a fertőzést.  Bár ezek az emberek már nem érintettek, továbbra is pozitív teszteket fognak mutatni az anti-HCV antitestekre.

    Ha valakinél krónikus HCV-fertőzést diagnosztizálnak, felül kell vizsgálni a májkárosodás mértékét (fibrózis és cirrhosis).  Ezt májbiopsziával vagy különféle nem invazív tesztekkel lehet megtenni.  A májkárosodás mértéke a kezelési döntések és a betegségkezelés iránymutatására szolgál.

    A korai diagnózis megelőzheti a fertőzésből eredő egészségügyi problémákat és megakadályozhatja a vírus terjedését.  A WHO azt javasolja, hogy teszteljék azokat az embereket, akiknél fokozott a fertőzés kockázata.

    Kezelés

    Egy új HCV-fertőzés nem mindig igényel kezelést, mivel egyes embereknél az immunválasz megszünteti a fertőzést.  Ha azonban a HCV-fertőzés krónikussá válik, kezelésre van szükség.  A sárgaság kezelésének célja a betegség gyógyítása.

    A WHO a Pan Genotypic Direct Acting Antiviral (DAA) terápiát javasolja 12 év felettiek számára.  A DAAH a legtöbb HCV-fertőzött embert képes kezelni, és a kezelés időtartama rövid (általában 12-24 hét), a cirrhosis hiányától vagy jelenlététől függően.

    A pángenotípusú DAA-k drágábbak a magas és közepes jövedelmű országokban.  Ezeknek a gyógyszereknek a generikus változatainak bevezetése azonban számos országban drámai áreséshez vezetett (főleg az alacsony és alacsony és közepes jövedelmű országokban).

    A HCV-kezeléshez való hozzáférés javul, de nagyon korlátozott.  A 2019-ben világszerte 58 millió HCV-fertőzéssel élő ember becslések szerint 21%-a (15,2 millió) tudta a diagnózisát, és a krónikus HCV-fertőzéssel diagnosztizáltak 2019 végére körülbelül az emberek 62%-a (9,4 millió) volt DAA-val kezelték.

    Megelőzés

    A hepatitis C ellen nincs hatékony védőoltás, ezért a megelőzés az egészségügyi intézkedéseken és a vírus kockázatának csökkentésén múlik a magas kockázatú populációkban.  Ide tartoznak az intravénás kábítószer-használók és a férfiakkal szexuális kapcsolatot tartó férfiak, különösen azok, akik HIV-fertőzöttek, vagy akik a HIV-fertőzés előtti profilaxist alkalmazzák.

    : Tartalmazza a megelőző intézkedéseket

    Az egészségügyi injekciók biztonságos és megfelelő használata

    Éles tárgyak és hulladékok biztonságos kezelése és ártalmatlanítása

    Átfogó prevenciós szolgáltatások biztosítása az intravénás kábítószer-fogyasztók számára

    Véradás HCV és HBV esetén

    Az egészségügyi személyzet képzése és

    Vérzés megelőzése szex közben

    Mikor kell orvoshoz fordulnia?

    Ha fekete sárgaság tünetei vannak, vagy úgy gondolja, hogy ki volt téve a vírusnak, kérjen időpontot vizsgálatra A sárgaság okai és kezelése felnőtteknél

    A felnőttek sárgasága vagy más néven sárgaság újszülötteknél gyakori betegség, de bármely életkorban előfordulhat.  Fontos, hogy azonnal forduljon orvoshoz, ha sárgaság tüneteit észleli.  Felnőtteknél a sárgaság máj-, vér- vagy levélproblémák jele lehet.

    A sárgaság okai felnőtteknél

    Sárgaság akkor fordul elő, amikor a macska rubin mennyisége nő.  A macska rubin egy sárgától narancssárgáig terjedő anyag a vérben, amely a vörösvértestekben található.  Amikor ezek a sejtek elpusztulnak, a máj átszűri őket a véren.  De ha ebben a rendszerben hiba lép fel, akkor a máj nem működik megfelelően, és nagy számban kezdenek kialakulni macskatörmelékek, amelyektől a bőr sárgának tűnik.

    A sárgaság nem olyan gyakori a felnőtteknél, mint a gyermekeknél, de számos oka lehet.  Néhányuk részletezése a következő:

    * Hepatitis: Ezt a fertőzést általában vírus okozza, lehet rövid életű vagy akár krónikus is.  Ez azt jelenti, hogy akár hat hónapig is eltarthat.  Egyes gyógyszerek alkalmazása és az immunrendszeri rendellenességek májgyulladást okozhatnak, idővel a hepatitis először károsíthatja a májat és hepatitist okozhat.
    * Epeutak elzáródása: ezek keskeny utak, amelyekben az epe nevű folyadék fut.  Ezek a csatornák szállítják az epét a májból és a levelekből a vékonybélbe.  Néha ezeket az epeköveket rákos májbetegség blokkolja.  Ha igen, sárgaságot okozhatnak.
    * Hasnyálmirigyrák: Férfiaknál a tizedik, nőknél a kilencedik leggyakoribb daganatos megbetegedés, valamint az epeutak elzáródását is okozhatja, ami sárgaságot okozhat.
    * Bizonyos gyógyszerek használata: A penicillin, a fogamzásgátló tabletták és a szteroidok használata májbetegséghez köthető.

    A sárgaság tünetei

    * A bőr és a szemfehérje besárgulása.
    * Viszketés
    * Hányinger vagy hányás
    * Fogyás
    * Láz
    * A vizelet színének sötétedése.

    A sárgaság diagnózisa

    Az orvosok általában akkor tesztelik a macska rubint, amikor megjelennek a sárgaság tünetei, ami megmutatja, hogy mennyi anyag van jelen a vérben.  Ha a betegnek sárgasága van, a macska rubin mennyisége a vérében több lesz.  Az orvosok ellenőrzéseket és egyéb vizsgálatokat írhatnak elő, hogy tájékozódjanak a máj állapotáról, miután megismerték a tüneteket.  CBC-t is végeznek annak érdekében, hogy kiderítsék a vérsejtek megszámlálásának okát.

    Sárgaság kezelése

    A kezeléshez fontos ismerni az okot és kezelni.  Ha a hepatitis sárgaságot okoz, a sárgaság magától meggyógyul, amint a betegség elmúlik, és a máj gyógyulni kezd.
    Ha bármilyen elzáródás van az epevezetékben, és ez sárgaságot okozott, akkor az orvos műtéttel megnyitja az epevezetéket. Mely ételek a természetes gyógymódok a sárgaságra?

    A “sárgaságot” jobban kezelik étellel, mint gyógyszerrel.  Ebben a betegségben bizonyos óvintézkedésekre van szükség.  A sárgaságban szenvedő betegeknek tartózkodniuk kell minden fizikai erőfeszítéstől a betegség alatt.  Sóban, borsban és olajban főtt ételek helyett használjon gyümölcsöket és nyers zöldségeket.  Az alábbiakban néhány olyan gyümölcsöt, zöldséget és gyógynövényt mutatunk be, amelyek a betegek tápláléka és a betegség gyógymódja is.

    Vigyázat

    A jég túlzott használata gyulladást okoz a májban.  Lehetőleg kerüld, ne egyél csirkét vagy nehéz ételeket, befolyásolja a máj működését, ezért csak nyers zöldség- vagy gyümölcslevet használj.

    Tök

    A tököt apró darabokra vágjuk, és addig főzzük, amíg a zsírtartalma elhanyagolható lesz.  Adjunk hozzá koriandert, fehér köményt, gyömbért, fekete borsot, enyhén sót és fokhagymát.  Piros vagy zöld chilipaprikát, semmiféle csípős fűszert és savanyúságot ne adjunk hozzá.Ha nagyon éhesek vagyunk, együnk tökmagot és igyunk húslevest.  Két-három napos erős éhség után egyél dupla kenyeret, zabkását, földimogyoró-lencsét és rizskását, még nagyon kis mennyiségben is.  Retek, sárgarépa, uborka, tök, cukkini főzve vagy nyersen is fogyasztható bors és csípős fűszerek nélkül.  Ha gyengének érzi magát, jobb lesz, ha tiszta mézet eszik étellel.

    Gyömbér

    Készítsen kávét úgy, hogy fél gyömbért apróra vágott édesköményt, egy teáskanálnyi mentalevelet mártson 250 ml vízbe, és igyon meg egy csészével, naponta háromszor-négyszer cukor nélkül.  Keverjünk össze fél teáskanál frissen őrölt gyömbért, egy teáskanál vizet, ugyanennyi citrom- és mentalevet, egy teáskanál mézet.  Naponta három-négyszer nyald meg.

    sárgarépa

    Készítsünk sárgarépa lekvárt és fogyasszunk naponta egy evőkanál A lekvár elkészítésének módja egy kg jó minőségű sárgarépa, egy kg méz és fél liter víz.  A sárgarépát hosszában félbevágjuk, vízbe tesszük és alacsony lángon főzzük, egy másik edényben felöntjük egy liter vízzel, és külön felforraljuk.  Amikor a sárgarépa jól megolvadt, tedd egy üvegbe, és fedd le.  A második napon két evőkanálnak megfelelő mennyiséget fogyasszunk, lekvár elfogyasztása után törjünk össze egy teáskanál édesköményt és öt zöld kardamomot, forraljuk fel egy csésze vízben, leszűrjük, kevés cukorral elkeverve igyuk meg.  Naponta háromszor igyál édeskömény és kardamom teát, az gyógyítja a betegséget.

    uborka

    Evés előtt szórjunk rá fekete sót, hőt von el a gyomorból és a májból.  Széles körben használják sárgaság esetén.

    Retek

    A retek hasznos zöldség a sárgaságban szenvedőknek. Fogyasszátok nyersen. Ha sárgát fogyasztanak vele, az segíti a gyors emésztést.  Igyunk retek levét cukorral keverve, a retek levelei is hasznosak.  Vegyünk egy kiló levéllevet és keverjünk bele két evőkanál desi cukrot, szűrjük le, és igyunk meg naponta egy csészével hét napon keresztül.

    Milícia

    Malathi, édeskömény és fahéj, minden tétel három, három gramm, áztassa be fél pohár vízben éjszaka, mossa le reggel.  Keverj el benne 50 ml reteklevél levét és igya meg, reggel ugyanúgy vízbe áztassa, este pedig készítsen levet és igya meg.

    Arjun levelei

    Este agyagedényben öblítsd le az Arjuna leveleit, reggel törd össze, szitáld át egy tiszta edénybe, és igyad meg. Reggel áztasd be ismét vízbe, este itasd meg a vizüket. gyógyítani a betegséget.

    Mangó kurkuma

    Vegyen hét teáskanál mangó- és kurkumaport mézzel keverve, és vegyen be egy teáskanál naponta reggel és este.

    Akác virágok

    Az akácvirág szárítása után egyiptomi súllyal őröljük, egy héten keresztül fogyasszunk naponta hat adagot reggel és este.

    Gram szalma

    Éjszaka áztasson egy marék gramm lisztet egy pohár vízben, és reggel szitáljon át.

    mész

    Facsarj ki két-három citrom levét, és keverd el három csepp vízben.  Igya lefekvés előtt.  Négy-öt napos használata megszünteti a sárgaság tüneteit.

    کلونجی

    Keverj el egy fél teáskanál clonji olajat egy csésze tejben, és igya meg este lefekvés előtt.

    لوکی

    A burgonyát meghámozzuk, felkockázzuk, és a tejet kifacsarjuk.

    میتھرے

    A görögszéna magját methrának nevezik. Daráljon össze egy font methrát és egy font kardamomot.  Vegyen be egy teáskanál reggel és este egy csésze tejjel.

    gránátalma

    Éjszaka kivonunk kb 50 gramm gránátalma magot és egy tiszta vasedénybe tesszük.Reggel egyiptomi vízzel keverjük össze és igyuk meg.majd őröljünk bele egy kiló helyi cukrot és egy törülköző édesköményt és tegyük bele. vegyes üveget, majd tartsa a napon.  A palack negyedére üres.  Ne hagyja egy hétig, hanem folyamatosan rázza.

    cukornád

    A cukornádlé gyógyító a sárgaságban, gyakori használata nemcsak a betegséget, hanem az általa okozott testi gyengeséget is megszünteti.

    Szem tej

    Az akác olyan növény, amely sűrű fehér tejet termel, ha leveleit vagy ágait letörik.  Cseppents három cseppet ebből a tejből a jobb tenyerébe, és dörzsölje be vele a jobb láb talpát.  Amikor a tej elkezd ragadni, hagyja abba a forralást és hagyja állni 5 percig, majd mossa le friss vízzel.  Csináld ugyanezt a bal kézzel és a lábbal másnap.Tedd ugyanezt mindkét kézzel és lábbal éhgyomorra.Egy hét múlva megszabadulsz a sárga és fekete sárgaságtól.

    Író

    Az író a legjobb ital erre a betegségre.  Hasznos, ha egy pohár íróba teszünk egy csipet sót, őrölt fekete borsot és köménymagot, és naponta kétszer fogyasztjuk.

    paradicsom

    Adjon hozzá egy csipet sót és borsot egy pohár paradicsomléhez, és igya meg. További kérdésekért és válaszokért forduljon a Noor Health Life-hoz.  Az e-mail és a WhatsApp könnyű egészségügyi információkkal szolgálhat.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s