Çfarë është verdhëza e zezë dhe si mund ta shmangni atë?

Noor Health Life

    Hepatiti C, i njohur gjithashtu si hepatiti C, është një infeksion i mëlçisë që mund të shkaktojë dëmtime të rënda të mëlçisë.  Shkaktohet nga virusi i hepatitit C ose HCV.

    Infeksioni i verdhëzës ose hepatitit C mund të jetë i rëndë (afatshkurtër) ose kronik (kronik).  Kur një person ka hepatit të rëndë, simptomat mund të zgjasin deri në 6 muaj.

    Një infeksion i rëndë bëhet kronik nëse trupi nuk mund të pastrojë virusin.  Kjo është normale – infeksionet e rënda bëhen kronike në më shumë se 50% të rasteve.

    Kontrolli dhe parandalimi i sëmundjeve Sipas Noor Health Life, shumica e rasteve të reja të hepatitit C sot shkaktohen nga kontakti me gjilpëra ose pajisje të tjera që përdoren për të bërë ose injektuar drogë.  Kjo është shpesh për shkak të përdorimit të gjilpërave ose kontaktit aksidental në mjediset e kujdesit shëndetësor.

    Cilat janë simptomat e verdhëzës?

    Si mund të merrni verdhëzën e zezë?

    Ju nuk mund të merrni verdhëzën e zezë në asnjë mënyrë

    Simptomat e verdhëzës së zezë të rëndë

    Diagnoza e verdhëzës

    Mjekimi

    Parandalimi

    Kur duhet ta shihni mjekun tuaj?

    Cilat janë simptomat e verdhëzës?

    Shumica e njerëzve nuk kanë simptoma të hepatitit C ose verdhëzës së zezë.  Por midis 2 javësh dhe 6 muajsh pasi virusi hyn në qarkullimin e gjakut, mund të shihni:

    Mbetje me ngjyrë dheu

    Urina e zezë

    Ethe

    Lodhja

    Kyçet (një gjendje që shkakton zverdhje të syve dhe lëkurës, si dhe urinë të zezë)

    Artriti

    Humbje e oreksit

    Nauze

    Dhimbje stomaku

    Të vjella

    Simptomat zakonisht zgjasin 2 deri në 12 javë

    Si mund të merrni verdhëzën e zezë?

    Verdhëza e zezë përhapet kur gjaku ose lëngjet trupore të kontaminuara me virusin e hepatitit C hyjnë në gjakun tuaj nëpërmjet kontaktit me një person të infektuar.

    : Ju mund të infektoheni me virusin në mënyrat e mëposhtme

    Përdorimi i të njëjtave barna dhe gjilpëra për injeksion

    Të bëni seks, veçanërisht nëse keni HIV

    Lindja – një nënë mund t’ia kalojë fëmijës së saj

    Ju nuk mund të merrni verdhëzën e zezë në asnjë mënyrë

    Kollë

    nje perqafim

    Mbajnë duart

    Pickim mushkonje

    Duke përdorur të njëjtin tas ushqimor

    Teshtini

    Simptomat e verdhëzës së zezë të rëndë

    Fryrje ose ënjtje e këmbëve dhe këmbëve

    Guri

    As truri juaj nuk funksionon (encefalopatia)

    Dëmtimi i veshkave

    Gjakderdhje dhe mavijosje e lehtë

    Kruajtje e rëndë

    Dëmtimi i muskujve

    Vështirësi në kujtesë dhe përqendrim

    Venat si rrjeta merimangash në lëkurë

    Gjakderdhje në pjesën e poshtme të ezofagut për shkak të gjakderdhjes (variantet e ezofagut)

    Humbje peshe

    Diagnoza e verdhëzës

    Për shkak se infeksionet e reja HCV janë zakonisht asimptomatike, shumë pak njerëz diagnostikohen kur infeksioni është i ri.  Tek ata që kanë infeksion kronik HCV, infeksioni shpesh nuk diagnostifikohet sepse mbetet asimptomatik për një kohë të gjatë pas infeksionit, edhe kur simptomat janë dytësore nga dëmtimi i rëndë i mëlçisë.

    Infeksioni HCV diagnostikohet në 2 faza.

    1.  Testimi për antitrupat anti-HCV me teste serologjike identifikon njerëzit që janë infektuar me virusin.

    2.  Nëse testi është pozitiv për antitrupat anti-HCV, kërkohet një test i acidit nukleik për acidin ribonukleik të HCV (ARN) për të konfirmuar një infeksion kronik, pasi afërsisht 30% e njerëzve të infektuar me HCV kalojnë pa. Përgjigja e fortë imune ndaj çdo nevoje pastrohet infeksionin.  Edhe pse këta persona nuk janë më të prekur, ata do të shfaqin sërish teste pozitive për antitrupat anti-HCV.

    Pasi një person diagnostikohet me një infeksion kronik HCV, duhet të bëhet një rishikim për të përcaktuar shkallën e dëmtimit të mëlçisë (fibrozë dhe cirrozë).  Kjo mund të bëhet me një biopsi të mëlçisë ose një shumëllojshmëri testesh jo invazive.  Shkalla e dëmtimit të mëlçisë përdoret për të udhëhequr vendimet e trajtimit dhe menaxhimin e sëmundjes.

    Diagnoza e hershme mund të parandalojë problemet shëndetësore që mund të vijnë nga infeksioni dhe të parandalojë transmetimin e virusit.  OBSH rekomandon testimin e njerëzve që janë në rrezik të shtuar të infeksionit.

    Mjekimi

    Një infeksion i ri me HCV nuk kërkon gjithmonë trajtim, pasi në disa njerëz përgjigja imune do të pastrojë infeksionin.  Megjithatë, kur infeksioni HCV bëhet kronik, trajtimi është i nevojshëm.  Qëllimi i trajtimit të verdhëzës është shërimi i sëmundjes.

    OBSH rekomandon terapi me Pan Genotypic Direct Acting Antiviral (DAA) për njerëzit mbi 12 vjeç.  DAAH mund të trajtojë shumicën e njerëzve me infeksion HCV dhe kohëzgjatja e trajtimit është e shkurtër (zakonisht 12 deri në 24 javë), në varësi të mungesës ose pranisë së cirrozës.

    DAA-të e pan-gjenotipit janë më të shtrenjta në vendet me të ardhura të larta dhe të mesme.  Megjithatë, prezantimi i versioneve gjenerike të këtyre barnave ka çuar në një rënie dramatike të çmimeve në shumë vende (kryesisht vendet me të ardhura të ulëta dhe me të ardhura të mesme të ulëta).

    Qasja në trajtimin e HCV është duke u përmirësuar, por shumë e kufizuar.  Nga 58 milionë njerëz që jetonin me infeksion HCV globalisht në vitin 2019, rreth 21% (15.2 milionë) e dinin diagnozën e tyre dhe nga ata të diagnostikuar me infeksion kronik HCV Deri në fund të 2019, afërsisht 62% (9.4 milionë) e njerëzve ishin trajtuar me DAA.

    Parandalimi

    Nuk ka një vaksinë efektive kundër hepatitit C, kështu që parandalimi varet nga masat e kujdesit shëndetësor dhe ulja e rrezikut të virusit në popullatat me rrezik të lartë.  Këtu përfshihen njerëzit që injektojnë drogë dhe burrat që kryejnë marrëdhënie seksuale me burra, veçanërisht ata që janë të infektuar me HIV ose që marrin profilaksinë para ekspozimit kundër HIV-it.

    : Përfshin masa parandaluese

    Përdorimi i sigurt dhe i duhur i injeksioneve të kujdesit shëndetësor

    Trajtimi dhe asgjësimi i sigurt i objekteve të mprehta dhe mbeturinave

    Ofroni shërbime parandaluese gjithëpërfshirëse për ata që injektojnë drogë

    Dhurimi i gjakut për HCV dhe HBV

    Trajnimi i personelit shëndetësor dhe

    Parandalimi i gjakderdhjes gjatë seksit

    Kur duhet ta shihni mjekun tuaj?

    Nëse keni simptoma të verdhëzës së zezë ose mendoni se keni qenë të ekspozuar ndaj virusit, lini një takim për analiza Shkaqet dhe trajtimi i verdhëzës tek të rriturit

    Verdhëza tek të rriturit ose e quajtur edhe verdhëza ose verdhëza është një sëmundje e zakonshme që gjendet tek të sapolindurit, por mund të prekë njerëzit në çdo moshë.  Është e rëndësishme të shkoni menjëherë te mjeku nëse keni ndonjë simptomë të verdhëzës.  Tek të rriturit, verdhëza mund të jetë shenjë e problemeve me mëlçinë, gjakun ose gjethet.

    Shkaqet e verdhëzës tek të rriturit

    Verdhëza shfaqet kur sasia e rubinit të maces rritet.  Rubina e maces është një substancë e verdhë në portokalli në gjak që gjendet në qelizat e kuqe të gjakut.  Kur këto qeliza vdesin, mëlçia i filtron ato përmes gjakut.  Por nëse në këtë sistem zhvillohet një defekt, atëherë mëlçia nuk funksionon siç duhet dhe rubbinat e maceve fillojnë të formohen në numër të madh, gjë që e bën lëkurën të duket e verdhë.

    Verdhëza nuk është aq e zakonshme tek të rriturit sa tek fëmijët, por mund të ketë shumë shkaqe.  Detajet e disa prej tyre janë si më poshtë:

    * Hepatiti: Ky infeksion zakonisht shkaktohet nga një virus, mund të jetë jetëshkurtër ose edhe kronik.  Që do të thotë se mund të zgjasë deri në gjashtë muaj.  Përdorimi i disa medikamenteve dhe çrregullimet e sistemit imunitar mund të shkaktojnë hepatit.Me kalimin e kohës, hepatiti mund të dëmtojë fillimisht mëlçinë dhe të shkaktojë hepatit.
    * Obstruksioni i kanaleve biliare: Këto janë kanale të ngushta në të cilat rrjedh lëngu i quajtur biliar.  Këto kanale bartin biliare nga mëlçia dhe gjethet në zorrën e hollë.  Ndonjëherë këta gurë të tëmthit bllokohen nga sëmundja kanceroze e mëlçisë.  Nëse po, ato mund të shkaktojnë verdhëz.
    * Kanceri i pankreasit: Është kanceri i dhjetë më i shpeshtë tek meshkujt dhe i nënti më i shpeshti tek femrat, gjithashtu mund të bllokojë kanalet biliare, gjë që mund të shkaktojë verdhëz.
    * Përdorimi i disa medikamenteve: Penicilina, pilulat kontraceptive dhe përdorimi i steroideve janë të lidhura me sëmundjet e mëlçisë.

    Simptomat e verdhëzës

    * Zverdhje të lëkurës dhe të bardhës së syve.
    * Kruarje
    * Të përziera ose të vjella
    * Humbje peshe
    * Ethe
    * Errësim i ngjyrës së urinës.

    Diagnoza e verdhëzës

    Mjekët zakonisht testojnë rubinën e maces kur shfaqen simptomat e verdhëzës, e cila tregon se sa substancë është e pranishme në gjak.  Nëse pacienti ka verdhëz, sasia e rubinit të maces në gjakun e tij do të jetë më e madhe.  Mjekët mund të përshkruajnë kontrolle dhe teste të tjera për të mësuar rreth mëlçisë pasi të mësojnë për simptomat.  CBC bëhet gjithashtu për të zbuluar shkakun në të cilin numërohen qelizat e gjakut.

    Trajtimi i verdhëzës

    Për ta trajtuar atë, është e rëndësishme të njihni shkakun dhe ta trajtoni atë.  Nëse hepatiti shkakton verdhëz, verdhëza do të shërohet vetë sapo sëmundja të largohet dhe mëlçia të fillojë të shërohet.
    Nëse ka ndonjë pengesë në kanalin biliar dhe ka shkaktuar verdhëz atëherë mjeku e hap kanalin me operacion.Cilat ushqime janë kura natyrale e verdhëzës?

    “Verdhëza” trajtohet më mirë me ushqim sesa me ilaçe.  Disa masa paraprake janë të nevojshme në këtë sëmundje.  Pacientët me verdhëz duhet të përmbahen nga çdo tendosje fizike gjatë sëmundjes.  Përdorni fruta dhe perime të gjalla në vend të ushqimeve të gatuara në kripë, piper dhe vaj.  Më poshtë janë disa nga frutat, perimet dhe barishtet që janë gjithashtu ushqim për pacientët dhe kurë për sëmundjen.

    Kujdes

    Përdorimi i tepërt i akullit shkakton inflamacion në mëlçi.  Shmangni sa më shumë, mos hani mish pule apo ushqime të rënda, ndikon në funksionin e mëlçisë, ndaj përdorni vetëm lëng perimesh ose frutash të papërpunuara.

    Kungull

    Pritini kungujt në copa të vogla dhe gatuajeni derisa përmbajtja e yndyrës të jetë e papërfillshme.  Shtoni koriandër, qimnon të bardhë, xhenxhefil, piper të zi, kripë të lehtë dhe hudhër.  Mos shtoni speca djegës të kuq apo jeshil, asnjë lloj erëz të nxehtë dhe turshi.Nëse jeni shumë të uritur, hani fara kungulli dhe pini lëng mishi.  Pas dy deri në tre ditë urie të fortë, hani bukë të dyfishtë, qull, thjerrëza kikiriku dhe qull orizi, edhe në sasi shumë të vogla.  Rrepkë, karrota, kastravec, pagur, kungull i njomë mund të hahen gjithashtu të ziera ose të gjalla pa piper dhe erëza djegëse.  Nëse ndiheni të dobët, do të jetë më mirë nëse hani mjaltë të pastër me ushqim.

    Xhenxhefil

    Përgatitni kafe duke zhytur gjysmë xhenxhefili kopër të grirë imët, një lugë çaji dhe dhjetë gjethe mente në 250 ml ujë dhe pini një filxhan, tre deri në katër herë në ditë pa sheqer.  Përzieni gjysmë lugë çaji xhenxhefil të sapo bluar, një lugë çaji ujë, të njëjtën sasi lëng limoni dhe nenexhik, një lugë çaji mjaltë.  Lëpijeni atë tre deri në katër herë në ditë.

    Karotat

    Përgatitni reçelin e karotave dhe hani një lugë gjelle në ditë. Mënyra e përgatitjes së reçelit është të merrni një kg karrotë të cilësisë së mirë, një kg mjaltë dhe gjysmë litër ujë.  Pritini karotat përgjysmë për së gjati dhe vendosini në ujë dhe ziejini në zjarr të ulët, në një tenxhere tjetër shtoni një litër ujë dhe ziejini veçmas.  Kur karotat të jenë shkrirë mirë, vendosini në një kavanoz dhe mbulojeni me kapak.  Ditën e dytë hani sa dy lugë gjelle.Pasi keni ngrënë marmelatë shtypim një lugë çaji kopër dhe pesë kardamome jeshile, e ziejmë në një gotë ujë, e kullosim dhe e përziejmë me pak sheqer dhe e pimë.  Pini çaj kopër dhe kardamom tri herë në ditë, ai shëron sëmundjen.

    kastravec

    Spërkateni me kripë të zezë para se të hahet, largon nxehtësinë nga stomaku dhe mëlçia.  Përdoret gjerësisht në verdhëzën.

    Rrepkë

    Rrepka është një perime e dobishme për të sëmurët me verdhëz, hajeni të papërpunuar. Ngrënia e rrepkës me të ndihmon në tretjen e shpejtë.  Pini lëng rrepkë të përzier me sheqer, gjethet e rrepkës janë gjithashtu të dobishme.  Merrni një kilogram lëng gjethesh dhe përzieni dy lugë gjelle sheqer desi në të, kullojeni dhe pini një filxhan në ditë për shtatë ditë.

    Milicia

    Malathi, kopër dhe kanellë, të gjitha artikujt tre, tre gramë, lajini në gjysmë gote ujë gjatë natës, lajini në mëngjes.  Përzieni në të 50 ml lëng nga gjethet e rrepkës dhe pijeni, në mëngjes i lagni në ujë në të njëjtën mënyrë dhe në mbrëmje bëni lëng dhe pijeni.

    Gjethet e Arjunit

    Shpëlajini gjethet e Arjunës në një enë balte në mbrëmje, shtypini në mëngjes, i shoshini në një tenxhere të pastër dhe i pini. Në mëngjes i lagni këto gjethe përsëri në ujë, pini ujin e tyre në mbrëmje. Duke e përdorur atë do shërojnë sëmundjen.

    Mango shafran i Indisë

    Merrni shtatë lugë çaji mango dhe pluhur shafran i Indisë të përzier me mjaltë dhe merrni një lugë çaji çdo ditë në mëngjes dhe në mbrëmje.

    Lulet e akacies

    Pas tharjes së luleve të akacies, grijeni me peshën egjiptiane.Hani gjashtë racione në ditë në mëngjes dhe në mbrëmje për një javë.

    Gram kashtë

    Gjatë natës njomni një grusht gram miell në një gotë me ujë dhe e sitini në mëngjes.

    gëlqere

    Shtrydhni lëngun e dy ose tre limonëve dhe përzieni në tre pika ujë.  E pini para se të shkoni në shtrat.  Përdorimi i tij për katër deri në pesë ditë eliminon simptomat e verdhëzës.

    کلونجی

    Përzieni gjysmë lugë çaji vaj klonji në një filxhan qumësht dhe pijeni para se të shkoni në shtrat gjatë natës.

    Luki

    Pastroni kokrrat, i grini dhe shtrydhni qumështin.

    Mitherے

    Farat e fenugrekut quhen metra, grini së bashku një kile metra dhe një kile kardamom.  Merrni një lugë çaji në mëngjes dhe në mbrëmje me një filxhan qumësht.

    shegë

    Ne naten nxirrni rreth 50 gram kokrra shege dhe vendoseni ne nje ene te paster hekuri, ne mengjes e perziejme me uje egjiptian dhe e pini, me pas grini nje kile sheqer vendas dhe nje peshqir koper dhe futeni një shishe të përzier më pas mbajeni në diell.  Shishja është një çerek bosh.  Mos e lini për një javë, por vazhdoni ta tundni.

    kallam sheqeri

    Lëngu i kallamit të sheqerit është shërues në verdhëzën, përdorimi i shpeshtë i tij jo vetëm që eliminon sëmundjen por largon edhe dobësinë fizike të shkaktuar prej saj.

    Qumështi i syve

    Akacia është një bimë që prodhon qumësht të bardhë të trashë kur i thyhen gjethet ose degët.  Hidhni tre pika nga ky qumësht në pëllëmbën e djathtë dhe fërkojeni në shputën e këmbës së djathtë.  Kur qumështi të fillojë të ngjitet, ndaloni zierjen dhe lëreni për 5 minuta.Më pas lajeni me ujë të freskët.  Të njëjtën gjë bëni me dorën dhe këmbën e majtë të nesërmen, të njëjtën gjë bëni me të dyja duart dhe këmbët me stomakun bosh. Pas një jave do të shpëtoni nga verdhëza e verdhë dhe e zezë.

    Dhallë

    Dhallë është pija më e mirë për këtë sëmundje.  Shtimi i një majë kripë, piper të zi të bluar dhe farat e qimnonit në një gotë dhallë dhe pirja e tij dy herë në ditë është e dobishme.

    domate

    Shtoni një majë kripë dhe piper pluhur në një gotë me lëng domate dhe pijeni atë. Kontaktoni Noor Health Life për më shumë pyetje dhe përgjigje.  Email dhe WhatsApp mund t’ju japin informacione të lehta për jetën.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s