Apa jaundice ireng lan carane sampeyan bisa nyegah?

Noor Health Life

     Hepatitis C, uga dikenal minangka hepatitis C, yaiku infeksi ati sing bisa nyebabake karusakan ati sing abot.  Iki disebabake dening virus hepatitis C utawa HCV.

     Jaundice utawa infeksi hepatitis C bisa parah (jangka cendhak) utawa kronis (kronis).  Nalika wong nandhang hepatitis abot, gejala kasebut bisa nganti 6 sasi.

     Infèksi sing abot dadi kronis yen awak ora bisa mbusak virus kasebut.  Iki normal – infèksi abot dadi kronis ing luwih saka 50% kasus.

     Ngontrol lan Nyegah Penyakit Miturut Noor Health Life, umume kasus hepatitis C anyar saiki disebabake dening kontak karo jarum utawa piranti liyane sing digunakake kanggo nggawe utawa nyuntikake obat.  Iki asring amarga nggunakake jarum utawa kontak ora sengaja ing setelan kesehatan.

     Apa gejala jaundice?

     Carane sampeyan bisa njaluk jaundice ireng?

     Sampeyan ora bisa kena jaundice ireng kanthi cara apa wae

     Gejala jaundice ireng sing abot

     Diagnosis saka jaundice

     Perawatan

     Nyegah

     Nalika sampeyan kudu ndeleng dhokter sampeyan?

     Apa gejala jaundice?

     Umume wong ora duwe gejala hepatitis C utawa jaundice ireng.  Nanging antarane 2 minggu lan 6 sasi sawise virus mlebu aliran getih, sampeyan bisa ndeleng:

     Sampah werna lemah

     Urine ireng

     Mriyang

     kesel

     Sendi (kahanan sing nyebabake kuning ing mripat lan kulit uga urin ireng)

     atritis

     Mundhut napsu

     Mual

     Sakit weteng

     muntahake

     Gejala biasane tahan 2 nganti 12 minggu

     Carane sampeyan bisa njaluk jaundice ireng?

     Jaundice ireng nyebar nalika getih utawa cairan awak sing terkontaminasi virus hepatitis C mlebu aliran getih liwat kontak karo wong sing kena infeksi.

     : Sampeyan bisa kena infeksi virus kanthi cara ing ngisor iki

     Nggunakake obat injeksi lan jarum sing padha

     Nindakake jinis, utamane yen sampeyan duwe HIV

     Lair – ibu bisa nularake marang bayine

     Sampeyan ora bisa kena jaundice ireng kanthi cara apa wae

     watuk

     ngrangkul

     Gandeng tangan

     Nyamuk nyamuk

     Nggunakake mangkuk panganan sing padha

     nyenyet

     Gejala jaundice ireng sing abot

     Kembung utawa bengkak ing sikil lan sikil

     watu

     Otak sampeyan uga ora bisa (encephalopathy)

     karusakan ginjel

     Pendharahan lan bruising gampang

     Gatal parah

     karusakan otot

     Kesulitan ing memori lan konsentrasi

     Urat kaya jaring laba-laba ing kulit

     Pendarahan ing esophagus ngisor amarga getihen (varian esofagus)

     Bobot mundhut

     Diagnosis saka jaundice

     Amarga infèksi HCV anyar biasane asimtomatik, mung sawetara wong sing didiagnosis nalika infèksi anyar.  Ing wong sing duwe infeksi HCV kronis, infèksi kasebut asring ora didiagnosis amarga tetep asimtomatik kanggo wektu sing suwe sawisé infèksi, sanajan gejala kasebut sekunder kanggo karusakan ati sing abot.

     Infeksi HCV didiagnosis ing 2 tahap.

     1.  Tes antibodi anti-HCV kanthi tes serologis ngenali wong sing kena infeksi virus.

     2.  Yen tes kasebut positif antibodi anti-HCV, tes asam nukleat kanggo asam ribonukleat (RNA) HCV dibutuhake kanggo ngonfirmasi infeksi kronis, amarga kira-kira 30% wong sing kena infeksi HCV ora ana. infèksi.  Sanajan wong-wong iki ora kena pengaruh maneh, dheweke isih bakal nuduhake tes positif kanggo antibodi anti-HCV.

     Sawise wong didiagnosis infèksi HCV kronis, review kudu ditindakake kanggo nemtokake tingkat karusakan ing ati (fibrosis lan sirosis).  Iki bisa ditindakake kanthi biopsi ati utawa macem-macem tes non-invasif.  Tingkat karusakan ati digunakake kanggo nuntun keputusan perawatan lan manajemen penyakit.

     Diagnosis awal bisa nyegah masalah kesehatan sing bisa nyebabake infeksi lan nyegah panularan virus.  WHO nyaranake nguji wong sing duwe risiko infeksi.

     Perawatan

     Infèksi anyar karo HCV ora mesthi mbutuhake perawatan, amarga ing sawetara wong, respon imun bakal mbusak infeksi kasebut.  Nanging, nalika infèksi HCV dadi kronis, perawatan perlu.  Tujuan perawatan jaundice yaiku kanggo nambani penyakit kasebut.

     WHO nyaranake terapi karo Pan Genotypic Direct Acting Antiviral (DAA) kanggo wong sing umure luwih saka 12 taun.  DAAH bisa nambani akeh wong sing kena infeksi HCV, lan wektu perawatan mung cendhak (biasane 12 nganti 24 minggu), gumantung saka ora ana utawa ana sirosis.

     DAA pan-genotip luwih larang ing negara-negara berpendapatan dhuwur lan menengah.  Nanging, introduksi versi umum saka obat-obatan kasebut nyebabake penurunan rega sing dramatis ing pirang-pirang negara (utamane negara-negara berpendapatan rendah lan negara-negara berpendapatan rendah).

     Akses menyang perawatan HCV saya apik nanging winates banget.  Saka 58 yuta wong sing nandhang infeksi HCV ing saindenging jagad ing taun 2019, kira-kira 21% (15,2 yuta) ngerti diagnosise, lan sing didiagnosis infeksi HCV kronis Ing pungkasan taun 2019, kira-kira 62% (9,4 yuta) wong wis nandhang lara. diobati karo DAA.

     Nyegah

     Ora ana vaksin sing efektif nglawan hepatitis C, mula pencegahan gumantung marang pengaturan kesehatan lan nyuda risiko virus ing populasi sing beresiko dhuwur.  Iki kalebu wong sing nyuntikake obat-obatan lan wong lanang sing hubungan seksual karo wong lanang, utamane sing kena infeksi HIV utawa sing njupuk profilaksis sadurunge pajanan marang HIV.

     : Kalebu langkah-langkah pencegahan

     Panggunaan injeksi kesehatan sing aman lan tepat

     Nangani lan mbuwang obyek lan sampah kanthi aman

     Nyedhiyakake layanan pencegahan sing komprehensif kanggo sing nyuntikake obat-obatan

     Donor getih kanggo HCV lan HBV

     Pelatihan tenaga kesehatan lan

     Nyegah getihen nalika jinis

     Nalika sampeyan kudu ndeleng dhokter sampeyan?

     Yen sampeyan duwe gejala jaundice ireng utawa sampeyan mikir wis kena virus, gawe janji kanggo tes. Panyebab lan perawatan jaundice ing wong diwasa

     Jaundice ing wong diwasa utawa uga disebut jaundice utawa jaundice minangka penyakit sing umum ditemokake ing bayi sing isih bayi nanging bisa nyebabake wong ing umur apa wae.  Penting kanggo langsung menyang dhokter yen sampeyan duwe gejala jaundice.  Ing wong diwasa, jaundice bisa dadi tandha masalah ati, getih utawa godhong.

     Penyebab jaundice ing wong diwasa

     Jaundice dumadi nalika jumlah rubin kucing mundhak.  Rubin kucing minangka zat kuning nganti oranye ing getih sing ditemokake ing sel getih abang.  Nalika sel kasebut mati, ati nyaring liwat getih.  Nanging yen cacat berkembang ing sistem iki, ati ora bisa dienggo kanthi bener lan rubbin kucing wiwit dibentuk kanthi jumlah gedhe sing ndadekake kulit katon kuning.

     Jaundice ora umum ing wong diwasa kaya ing bocah-bocah, nanging bisa nyebabake macem-macem.  Rincian sawetara kasebut yaiku:

     * Hepatitis: Infeksi iki biasane disebabake dening virus, bisa suwe utawa kronis.  Tegese bisa nganti nem sasi.  Panganggone obat-obatan tartamtu lan gangguan sistem kekebalan bisa nyebabake hepatitis.Suwene wektu, hepatitis bisa ngrusak ati lan nyebabake hepatitis.
     * Obstruksi saluran empedu: Iki minangka saluran sing sempit ing endi cairan sing diarani empedu.  Saluran iki nggawa empedu saka ati lan godhong menyang usus cilik.  Kadhangkala watu empedu iki diblokir dening penyakit ati kanker.  Yen mangkono, bisa nyebabake jaundice.
     * Kanker pankreas: Iki minangka kanker nomer sepuluh paling umum ing wong lanang lan nomer sanga paling umum ing wanita, uga bisa ngalangi saluran empedu, sing bisa nyebabake jaundice.
     * Panganggone obat-obatan tartamtu: Penisilin, pil KB lan panggunaan steroid ana gandhengane karo penyakit ati.

     Gejala Jaundice

     * Kulit kuning lan putih ing mripat.
     * Gatal
     * Mual utawa muntah
     * Bobot mundhut
     * Mriyang
     * Warna urin dadi peteng.

     Diagnosis saka jaundice

     Dokter biasane nguji rubin kucing nalika gejala jaundice katon, sing nuduhake jumlah zat sing ana ing getih.  Yen pasien duwe jaundice, jumlah rubin kucing ing getih bakal luwih akeh.  Dokter bisa menehi resep pemeriksaan lan tes liyane kanggo ngerteni babagan ati sawise ngerteni gejala kasebut.  CBC uga ditindakake kanggo ngerteni sababe sel getih diitung.

     Perawatan saka jaundice

     Kanggo nambani, penting kanggo ngerti sababe lan nambani.  Yen hepatitis nyebabake jaundice, jaundice bakal mari dhewe sanalika penyakit kasebut ilang lan ati wiwit mari.
     Yen ana alangan ing saluran empedu lan nyebabake jaundice banjur dhokter mbukak saluran kasebut kanthi operasi.

     “Jaundice” diobati luwih apik karo panganan tinimbang obat.  Sawetara pancegahan perlu kanggo penyakit iki.  Patients karo jaundice kudu ngempet saka sembarang gaweyan fisik sak penyakit.  Gunakake woh-wohan lan sayuran mentah tinimbang panganan sing dimasak ing uyah, mrico lan lenga.  Ing ngisor iki sawetara woh-wohan, sayuran lan jamu sing uga dadi panganan kanggo pasien lan obat kanggo penyakit kasebut.

     Ati-ati

     Panggunaan es sing berlebihan nyebabake inflamasi ing ati.  Nyegah sabisane, aja mangan pitik utawa panganan sing abot, bisa mengaruhi fungsi ati, mula mung nggunakake jus sayuran utawa woh-wohan mentah.

     waluh

     Cut squash menyang cilik lan masak nganti isi lemak diabaikan.  Tambahake ketumbar, jinten putih, jahe, mrica ireng, uyah lan bawang putih.  Aja nambah lombok abang utawa ijo, rempah-rempah lan acar apa wae, yen sampeyan luwe banget, mangan wiji waluh lan ngombe duduh kaldu.  Sawise rong nganti telung dina ngelih banget, mangan roti pindho, bubur, kacang lentil lan bubur beras, sanajan jumlah sing sithik.  Lobak, wortel, timun, labu, zucchini uga bisa dipangan kanthi rebus utawa mentah tanpa mrica lan rempah-rempah panas.  Yen sampeyan rumangsa lemes, luwih becik sampeyan mangan madu murni kanthi panganan.

     jahe

     Nggawe kopi kanthi nyelehake setengah jahe sing disigar sacoro apik, siji sendok teh lan sepuluh godhong mint ing 250 ml banyu lan ngombe siji tuwung, telu nganti kaping papat dina tanpa gula.  Nyampur setengah sendok teh jahe sing anyar, siji sendok teh banyu, jus lemon lan mint sing padha, siji sendok teh madu.  Dilat kaping telu nganti kaping papat dina.

     wortel

     Nggawe senggol wortel lan mangan siji sendok saben dina.Cara nggawe senggol njupuk siji kg wortel kualitas apik, siji kg madu lan setengah liter banyu.  Wortel dipotong dadi setengah dawa lan dilebokake ing banyu lan masak ing geni cilik, ing panci liyane, tambahake siji liter banyu lan godhok kanthi kapisah.  Nalika wortel wis dilebur kanthi becik, sijine ing jar lan tutup nganggo tutup.  Ing dina kaping pindho, mangan sing padha karo rong sendok, sawise mangan marmalade, remuk siji sendok teh adas lan limang kapulaga ijo, godhok ing banyu secangkir, disaring lan dicampur karo gula sethithik lan diombe.  Ngombe teh adas lan kapulaga kaping telu dina, bisa nambani penyakit kasebut.

     timun

     Tabrakan uyah ireng sadurunge mangan, mbusak panas saka weteng lan ati.  Iki digunakake kanthi wiyar ing jaundice.

     lobak

     Lobak minangka sayuran sing migunani kanggo pasien jaundice, mangan mentah, mangan jaggery mbantu pencernaan cepet.  Ngombe jus lobak dicampur gula, godhong lobak uga migunani.  Njupuk siji kilogram jus rwaning lan nyampur loro tablespoons saka gula desi ing, ketegangan lan ngombe siji tuwung saben dina kanggo pitung dina.

     milisi

     Malathi, adas lan kayu manis, kabeh item telu, telung gram, rendhem ing setengah kaca banyu ing wayah wengi, wisuh mati ing esuk.  Nyampur 50 ml jus rwaning radish lan ngombe.Esuke, rendhem barang kasebut ing banyu kanthi cara sing padha lan ing wayah sore, gawe jus lan ngombe.

     godhong Arjuna

     Godhong Arjuna dikumbah ing wadhah lempung ing wayah sore, esuk diremuk, disigar ing wadhah sing resik lan diombe, ing wayah esuk godhong iki direndhem maneh ing banyu, ngombe banyu ing wayah sore. nambani penyakit.

     Manggo Kunyit

     Njupuk pitung sendok teh pelem lan bubuk kunir dicampur karo madu lan njupuk siji sendok teh saben dina ing wayah esuk lan sore.

     Kembang akasia

     Sawise garing kembang akasia, giling kanthi bobot Mesir, mangan enem porsi saben dina esuk lan sore sajrone seminggu.

     Gram jerami

     Ing wayah wengi, rendhem sakepel glepung gram ing segelas banyu lan sift ing esuk.

     jeruk kapur

     Remet jus saka loro utawa telung lemon lan nyampur ing telung tetes banyu.  Ngombe sadurunge arep turu.  Panganggone patang nganti limang dina ngilangi gejala jaundice.

     کلونجی

     Campur setengah sendok teh lenga clonji ing secangkir susu lan ngombe sadurunge turu ing wayah wengi.

     لوکی

     Peel squash, grate lan remet susu.

     میتھرے

     Wiji fenugreek diarani methra, giling siji kilogram methra lan siji kilogram kapulaga bebarengan.  Njupuk siji sendok teh ing wayah esuk lan sore kanthi segelas susu.

     pomegranate

     Ing wayah wengi, ekstrak wiji delima kira-kira 50 gram lan dilebokake ing wadhah wesi sing resik, ing wayah esuk, dicampur karo banyu Mesir lan diombe. botol campuran banjur tetep ing srengenge.  Botol iku kosong seprapat.  Aja nganti seminggu, nanging terus goyangake.

     tebu

     Jus tebu marasake awakmu ing jaundice, panggunaan sing kerep ora mung ngilangi penyakit nanging uga ngilangi kelemahan fisik sing disebabake.

     susu mripat

     Akasia minangka tanduran sing ngasilake susu putih sing kenthel nalika godhong utawa pange dipotong.  Sijine telung tetes susu iki ing telapak tangan tengen lan gosok ing tlapak sikil tengen.  Nalika susu wiwit nempel, mandheg nggodhok lan ninggalake menit 5. Banjur wisuh nganggo banyu seger.  Tindakake uga karo tangan lan sikil kiwa ing dina sabanjure.Tindakake tangan lan sikil loro ing weteng kosong. Sawise seminggu sampeyan bakal ngilangi jaundice kuning lan ireng.

     Buttermilk

     Buttermilk minangka minuman sing paling apik kanggo penyakit iki.  Nambahake jiwit uyah, mrico ireng lemah lan wiji jinten ing segelas buttermilk lan ngombe kaping pindho dina iku mupangati.

     tomat

     Tambahake sejumput uyah lan wêdakakêna mrico ing segelas jus tomat lan ngombe. Hubungi Noor Health Life kanggo pitakonan lan jawaban liyane.  Email lan WhatsApp bisa menehi informasi urip kesehatan sing entheng.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s