Што е црна жолтица и како да ја избегнете?

Noor Health Life

     Хепатитис Ц, исто така познат како хепатитис Ц, е инфекција на црниот дроб што може да предизвика сериозно оштетување на црниот дроб.  Тоа е предизвикано од вирусот на хепатитис Ц или ХЦВ.

     Инфекцијата со жолтица или хепатитис Ц може да биде тешка (краткорочна) или хронична (хронична).  Кога некое лице има тежок хепатитис, симптомите може да траат и до 6 месеци.

     Тешката инфекција станува хронична ако телото не може да го исчисти вирусот.  Ова е нормално – тешките инфекции стануваат хронични во повеќе од 50% од случаите.

     Контрола и превенција на болести Според Noor Health Life, повеќето нови случаи на хепатитис Ц денес се предизвикани од контакт со игли или други уреди што се користат за производство или инјектирање дрога.  Ова често се должи на употреба на игли или случаен контакт во здравствените установи.

     Кои се симптомите на жолтица?

     Како може да добиете црна жолтица?

     Не можете да добиете црна жолтица никако

     Симптоми на тешка црна жолтица

     Дијагноза на жолтица

     Третман

     Превенција

     Кога треба да го посетите вашиот лекар?

     Кои се симптомите на жолтица?

     Повеќето луѓе немаат симптоми на хепатитис Ц или црна жолтица.  Но, помеѓу 2 недели и 6 месеци откако вирусот ќе влезе во вашиот крвоток, можете да видите:

     Отпад обоен во почва

     Црна урина

     Треска

     Замор

     Зглобови (состојба која предизвикува пожолтување на очите и кожата, како и црна урина)

     Артритис

     Губење на апетит

     Гадење

     Болки во стомакот

     Повраќање

     Симптомите обично траат од 2 до 12 недели

     Како може да добиете црна жолтица?

     Црната жолтица се шири кога крвта или телесните течности контаминирани со вирусот на хепатитис Ц влегуваат во вашиот крвоток преку контакт со заразено лице.

     : Може да се заразите со вирусот на следниве начини

     Користење на истите лекови и игли за инјектирање

     Имајте секс, особено ако имате ХИВ

     Раѓање – мајката може да го пренесе на своето бебе

     Не можете да добиете црна жолтица никако

     Кашлица

     прегратка

     Држејќи се за раце

     Каснувања од комарци

     Користење на истиот сад за храна

     Кивајте

     Симптоми на тешка црна жолтица

     Надуеност или отекување на нозете и стапалата

     Камен

     И вашиот мозок не работи (енцефалопатија)

     Оштетување на бубрезите

     Лесно крварење и модринки

     Силно чешање

     Мускулно оштетување

     Тешкотии во меморијата и концентрацијата

     Вени како пајакови мрежи на кожата

     Крварење во долниот дел на хранопроводникот поради крварење (езофагеални варијанти)

     Губење на тежина

     Дијагноза на жолтица

     Бидејќи новите HCV инфекции обично се асимптоматски, многу малку луѓе се дијагностицираат кога инфекцијата е нова.  Кај оние кои имаат хронична ХЦВ инфекција, инфекцијата често не се дијагностицира бидејќи останува асимптоматска долго време по инфекцијата, дури и кога симптомите се секундарни на сериозно оштетување на црниот дроб.

     ХЦВ инфекцијата се дијагностицира во 2 фази.

     1.  Тестирањето за анти-HCV антитела со серолошки тестови ги идентификува луѓето кои биле заразени со вирусот.

     2.  Ако тестот е позитивен за анти-ХЦВ антитела, потребен е тест на нуклеинска киселина за ХЦВ рибонуклеинска киселина (РНК) за да се потврди хронична инфекција, бидејќи приближно 30% од луѓето инфицирани со ХЦВ поминуваат без. Силниот имунолошки одговор на секоја потреба се расчистува инфекцијата.  Иако овие луѓе повеќе не се засегнати, тие сепак ќе покажат позитивни тестови за анти-ХЦВ антитела.

     Откако на лицето ќе му биде дијагностицирана хронична HCV инфекција, треба да се направи преглед за да се утврди степенот на оштетување на црниот дроб (фиброза и цироза).  Ова може да се направи со биопсија на црниот дроб или со различни неинвазивни тестови.  Степенот на оштетување на црниот дроб се користи за да ги води одлуките за третман и управувањето со болеста.

     Раната дијагноза може да спречи здравствени проблеми кои можат да произлезат од инфекција и да го спречи преносот на вирусот.  СЗО препорачува тестирање на луѓе кои се изложени на зголемен ризик од инфекција.

     Третман

     Новата инфекција со HCV не бара секогаш третман, бидејќи кај некои луѓе имунолошкиот одговор ќе ја расчисти инфекцијата.  Меѓутоа, кога инфекцијата со ХЦВ станува хронична, неопходен е третман.  Целта на лекувањето на жолтицата е да се излечи болеста.

     СЗО препорачува терапија со Pan Genotypic Direct Acting Antiviral (DAA) за луѓе постари од 12 години.  DAAH може да лекува повеќето луѓе со ХЦВ инфекција, а времетраењето на третманот е кратко (обично 12 до 24 недели), во зависност од отсуството или присуството на цироза.

     Пан-генотипните ДАА се поскапи во земјите со висок и среден приход.  Сепак, воведувањето на генерички верзии на овие лекови доведе до драматичен пад на цените во многу земји (главно во земјите со ниски приходи и со низок среден приход).

     Пристапот до третман на ХЦВ се подобрува, но е многу ограничен.  Од 58 милиони луѓе кои живеат со ХЦВ инфекција на глобално ниво во 2019 година, се проценува дека 21% (15,2 милиони) ја знаеле својата дијагноза, а од оние на кои им била дијагностицирана хронична ХЦВ инфекција До крајот на 2019 година, приближно 62% (9,4 милиони) од луѓето биле третирани со ДАА.

     Превенција

     Не постои ефикасна вакцина против хепатитис Ц, така што превенцијата зависи од аранжманите за здравствена заштита и намалувањето на ризикот од вирусот кај популациите со висок ризик.  Ова ги вклучува луѓето кои инјектираат дрога и мажите кои имаат секс со мажи, особено оние кои се заразени со ХИВ или кои земаат профилакса пред изложеност против ХИВ.

     : Вклучува превентивни мерки

     Безбедна и правилна употреба на здравствени инјекции

     Безбедно ракување и отстранување на остри предмети и отпад

     Обезбедете сеопфатни превентивни услуги за оние кои инјектираат дроги

     Дарување крв за ХЦВ и ХБВ

     Обука на здравствениот персонал и

     Спречување на крварење за време на сексот

     Кога треба да го посетите вашиот лекар?

     Доколку имате симптоми на црна жолтица или мислите дека сте биле изложени на вирусот, закажете преглед за тестирање Причини и третман на жолтица кај возрасни

     Жолтица кај возрасни или исто така наречена жолтица или жолтица е честа болест која се среќава кај новороденчињата, но може да влијае на луѓето на која било возраст.  Важно е веднаш да одите на лекар доколку имате какви било симптоми на жолтица.  Кај возрасните, жолтицата може да биде знак за проблеми со црниот дроб, крвта или листовите.

     Причини за жолтица кај возрасни

     Жолтица се јавува кога се зголемува количината на рубин од мачки.  Рубинот на мачката е жолта до портокалова супстанца во крвта која се наоѓа во црвените крвни зрнца.  Кога овие клетки умираат, црниот дроб ги филтрира низ крвта.  Но, ако се развие дефект во овој систем, тогаш црниот дроб не функционира правилно и почнуваат да се формираат мачки во голем број, поради што кожата изгледа жолта.

     Жолтица не е толку честа кај возрасните како кај децата, но може да има многу причини.  Деталите за некои од нив се како што следува:

     * Хепатитис: Оваа инфекција обично е предизвикана од вирус, може да биде краткотрајна, па дури и хронична.  Што значи дека може да трае до шест месеци.  Употребата на одредени лекови и нарушувања на имунолошкиот систем може да предизвика хепатитис Со текот на времето, хепатитисот најпрво може да го оштети црниот дроб и да предизвика хепатитис.
     * Опструкција на жолчните канали: Тоа се тесни канали во кои тече течност наречена жолчка.  Овие канали ја носат жолчката од црниот дроб и лисјата до тенкото црево.  Понекогаш овие жолчни камења се блокирани од канцерогени заболувања на црниот дроб.  Ако е така, тие можат да предизвикаат жолтица.
     * Рак на панкреас: Тој е десетти најчест рак кај мажите и деветти најчест кај жените.Исто така, може да ги блокира жолчните канали, што може да предизвика жолтица.
     * Употреба на одредени лекови: пеницилин, апчиња за контрацепција и употреба на стероиди се поврзани со заболување на црниот дроб.

     Симптоми на жолтица

     * Пожолтување на кожата и белките на очите.
     * Чешање
     * Гадење или повраќање
     * Губење на тежина
     * Треска
     * Затемнување на бојата на урината.

     Дијагноза на жолтица

     Лекарите обично ја тестираат мачката рубин кога се појавуваат симптоми на жолтица, што покажува колку супстанција е присутна во крвта.  Ако пациентот има жолтица, количеството на мачка рубин во неговата крв ќе биде повеќе.  Лекарите може да препишат прегледи и други тестови за да дознаат за црниот дроб откако ќе дознаат за симптомите.  CBC се прави и за да се открие причината во која се бројат крвните зрнца.

     Третман на жолтица

     За да се лекува, важно е да се знае причината и да се лекува.  Ако хепатитисот предизвика жолтица, жолтицата ќе зарасне сама штом болеста ќе помине и црниот дроб ќе почне да заздравува.
     Доколку има некаква опструкција на жолчниот канал и тоа предизвикало жолтица тогаш лекарот го отвора каналот со операција Која храна е природен лек за жолтица?

     „Жолтицата“ подобро се лечи со храна отколку со лекови.  Некои мерки на претпазливост се неопходни кај оваа болест.  Пациентите со жолтица треба да се воздржат од било каков физички напор за време на болеста.  Користете овошје и суров зеленчук наместо варена храна во сол, бибер и масло.  Подолу се дадени дел од овошјето, зеленчукот и билките кои се и храна за пациентите и лек за болеста.

     Внимание

     Прекумерната употреба на мраз предизвикува воспаление во црниот дроб.  Избегнувајте го што е можно повеќе, не јадете пилешко или тешка храна, тоа влијае на функцијата на црниот дроб, затоа користете само суров зеленчук или овошен сок.

     Тиква

     Тиквата исечкајте ја на мали парчиња и варете додека содржината на маснотии не е занемарлива.  Додадете коријандер, бел ким, ѓумбир, црн пипер, лесна сол и лук.  Не додавајте црвени или зелени пиперки, какви било лути зачини и кисели краставички.Ако сте многу гладни, јадете семки од тиква и пијте супа.  По два до три дена силен глад, јадете двоен леб, каша, леќа од кикирики и ориз, дури и во многу мали количини.  Ротквицата, морковот, краставицата, тиквата, тиквичката може да се јадат и варени или сирови без бибер и лути зачини.  Ако чувствувате слабост, подобро ќе биде ако јадете чист мед со храна.

     Ѓумбир

     Направете кафе така што ќе потопите половина ѓумбир ситно сечкан анасон, една кафена лажичка и десет листови нане во 250 мл вода и пијте по една шолја, три до четири пати на ден без шеќер.  Измешајте половина лажичка свежо мелен ѓумбир, една кафена лажичка вода, исто толку сок од лимон и нане, една кафена лажичка мед.  Лижете го три до четири пати на ден.

     Моркови

     Направете џем од морков и јадете по една лажица дневно Начинот на правење џем е да земете еден кг квалитетен морков, еден кг мед и половина литар вода.  Морковите се сечат на половина по должина и се ставаат во вода и се варат на тивок оган, во друго тенџере се додава еден литар вода и се вари посебно.  Кога морковите добро ќе се растопат, ставете ги во тегла и покријте ја со капак.  Вториот ден изедете еднаква на две лажици.Откако ќе изедете мармалад издробете една лажичка анасон и пет зелени кардамони, сварете го во шолја вода, процедете го и измешајте го со малку шеќер и испијте го.  Пијте чај од анасон и кардамон трипати на ден, ја лекува болеста.

     краставица

     Посипете го со црна сол пред јадење, ја отстранува топлината од желудникот и црниот дроб.  Широко се користи кај жолтица.

     Ротквица

     Ротквицата е корисен зеленчук за пациентите со жолтица, јадете ја сирова, Јадењето џемпер со него помага за брзо варење.  Пијте сок од ротквица измешан со шеќер, корисни се и листовите ротквица.  Земете една фунта сок од лист и измешајте две лажици деси шеќер во него, процедете го и пијте по една шолја дневно седум дена.

     Милиција

     Малати, анасон и цимет, сите ставки три, три грама, натопете во половина чаша вода навечер, измијте се наутро.  Во него измешајте 50 мл сок од лист од ротквица и испијте го.Наутро на ист начин натопете ги овие предмети во вода, а навечер направете сок и испијте го.

     Лисјата на Арџун

     Листовите на Арџуна навечер исплакнете ги во глинен сад, утрото издробете ги, просејте ги во чисто тенџере и испијте ги. Наутро овие листови повторно потопете ги во вода, навечер пијте ја нивната вода. излечи болеста.

     Манго куркума

     Земете седум лажички манго и куркума во прав измешани со мед и земајте по една кафена лажичка дневно наутро и навечер.

     Цвеќиња од багрем

     Откако ќе се исушат цветовите на багремот, сомелете го со египетска тежина.Јадете по шест порции дневно наутро и навечер во текот на една недела.

     Грам слама

     Навечер потопете една шака грам брашно во чаша вода и просејте го наутро.

     вар

     Исцедете го сокот од два или три лимони и измешајте го во три капки вода.  Пијте го пред спиење.  Неговата употреба четири до пет дена ги елиминира симптомите на жолтица.

     клунџи

     Измешајте половина лажичка масло од клонџи во чаша млеко и испијте го пред спиење навечер.

     Луки

     Излупете го и исцедете го и исцедете го млекото.

     Митрے

     Семките од тилчец се нарекуваат метра.Измелете една фунта метра и една фунта кардамон заедно.  Земете една кафена лажичка наутро и навечер со чаша млеко.

     калинка

     Навечер извлечете околу 50 грама семки од калинка и ставете го во чист железен сад.Наутро измешајте го со египетска вода и испијте ја.Потоа сомелете половина килограм локален шеќер и крпа анасон и ставете го во мешано шише, а потоа чувајте го на сонце.  Шишето е празно четвртина.  Не оставајте една недела туку продолжете да го тресете.

     шеќерна трска

     Сокот од шеќерна трска лекува кај жолтицата, неговата честа употреба не само што ја елиминира болеста туку ја отстранува и физичката слабост предизвикана од неа.

     Млеко за очи

     Багремот е растение кое произведува густо бело млеко кога му се откинуваат лисјата или гранките.  На десната дланка ставете три капки од ова млеко и втријте го на ѓонот на десната нога.  Кога млекото ќе почне да се лепи, престанете да врие и оставете да отстои 5 минути, а потоа измијте го со свежа вода.  Направете го истото со левата рака и стапалото следниот ден.Истото направете го со двете раце и стопала на празен стомак.По една недела ќе се ослободите од жолтата и црната жолтица.

     Матеница

     Матеницата е најдобриот пијалок за оваа болест.  Додавање прстофат сол, мелен црн пипер и семки од ким во чаша матеница и пиење два пати на ден е корисно.

     домат

     Додадете прстофат сол и бибер во прав во чаша сок од домати и испијте го. Контактирајте со Noor Health Life за повеќе прашања и одговори.  Е-поштата и WhatsApp може да ви дадат лесни информации за здравствениот живот.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s