Dëmtimi i shikimit: Shkaqet – Trajtimi

Noor Health Life

     1 Pse shikimi është i dobët?

     2 Në ditët e sotme fëmijët shihen duke përdorur syze shumë të mëdha, a është në rritje dëmtimi i shikimit tek fëmijët?  Cilat janë masat që mund të merren për të parandaluar këtë dobësi?

     3 Çfarë do të thotë që disa njerëz mendojnë për thjerrëzën e një numri pozitiv, disa prej tyre mendojnë për një numër negativ, ndërsa shumë njerëz mendojnë për një numër në një kënd të caktuar?

     4 Përdorimi i rregullt i syzeve e ndal vendin numër një apo vazhdon të rritet?

     5 Cilat janë problemet që vijnë nga mospërdorimi i rregullt i syzeve?

     6 Kur të vishni syze?  Punoni afër apo larg?

     7 A duhen bërë spektaklet e afërta dhe të largëta së bashku apo veçmas?

     8 A ka ndonjë kurë për dëmtimin e shikimit përveç syzeve?

     9 Çfarë ndryshimesh bëjnë operacionet me laser brenda syrit?

     10 Cilat janë disavantazhet e trajtimit me lazer?  Dhe çfarë të bëni?

     11 Çfarë është Phakic IOL dhe në çfarë lloj pacientësh kryhet ky operacion?

     Pse shikimi është i dobët?
  Nëse një mik ka pyetur Noor Health Life, atëherë unë do të jap përsëri informacion për sytë e rinj. Lexo me kujdes dhe përpiqu të kuptosh.  Dhe unë ju bëj thirrje të gjithëve edhe një herë që të mbështesni jetën e lehtë shëndetësore dhe të ndihmoni pacientët e varfër. Paratë janë një gjë që duhet të vijnë dhe të shkojnë kurrë dhe kurrë, por të varfërit kanë të drejtë që të gjithë ne të mblidhemi. Ndihmoni nëse ka një duroni në shtëpinë tuaj dhe nuk keni para për ta trajtuar atë, atëherë do ta merrni me mend se çfarë do të ndodhë me zemrën tuaj Tani lexoni më shumë.
     Ka shkaqe të ndryshme të dëmtimit të shikimit si zmadhimi, lëndimi, diabeti mellitus etj, por shkaku më i zakonshëm i dobësisë para moshës dyzetvjeçare është struktura e syve.Dua të gjej diversitet.  E shihni se Allahu i Madhëruar ka krijuar shumë larmi në çdo aspekt të tij.  Nëse ka lule, ato do të jenë shumëngjyrëshe, nëse ka zogj, do të jenë shumëngjyrëshe.  Në të njëjtën mënyrë, struktura e syve nuk i bën të gjithë njësoj, por ka edhe diversitet në të.  Kur trupi i një fëmije rritet, sigurisht që edhe sytë kalojnë një proces zhvillimi.  Në mënyrë të ngjashme, kthesat horizontale dhe vertikale të kornesë së shumë fëmijëve ndryshojnë.  Në të gjitha këto raste, imazhi i formuar mbi qepallë është i turbullt [jashtë fokusit], duke i bërë gjërat të duken të paqarta.  Kur fiksohet në mënyra të ndryshme, fillon të duket qartë.  Në këtë mënyrë mund të themi se dëmtimi i shikimit nuk është sëmundje, por është një llojllojshmëri e natyrës siç nuk mund ta quajmë sëmundje çngjyrosjen e ngjyrës.  Megjithatë, kur kjo dobësi manifestohet për herë të parë, ajo ndryshon nga personi në person.

     Në ditët e sotme fëmijët shihen duke përdorur syze shumë të mëdha.A po rritet dëmtimi i shikimit tek fëmijët?  Cilat janë masat që mund të merren për të parandaluar këtë dobësi?

     Në fakt, incidenca e dëmtimit të shikimit tek fëmijët nuk është rritur por ndërgjegjësimi i njerëzve për sëmundjet është rritur.  Gjithashtu, është rritur edhe raporti arsimor, gjë që ka përmirësuar raportin e vlerësimit.  Më parë, shumë fëmijë nuk e dinin që shikimi i tyre ishte i dobët.  Megjithatë, disa nga Kur’ani konfirmojnë se përqendrimi në objekte të afërta për periudha të gjata kohore rrit shanset që fëmijët të humbasin shikimin, për shembull, në memorizimin e fëmijëve, te fëmijët që vazhdimisht luajnë lojëra kompjuterike. , dhe fëmijët që shikojnë shumë gjatë. programe të ulura shumë afër televizorit.

     Çfarë do të thotë që disa njerëz mendojnë për thjerrëzën e një numri pozitiv, disa prej tyre mendojnë për një numër negativ, ndërsa shumë njerëz mendojnë për një numër në një kënd të caktuar?

     Ai, syri i të cilit është më i vogël se madhësia standarde, mund të shihet qartë duke mbajtur syze me numër pozitiv dhe ai i cili është syri i madh, mund të shihet qartë duke mbajtur syze me numra negativ.  Ato kornea e të cilëve ndryshojnë në sferat e tyre horizontale dhe vertikale numërohen në një kënd të caktuar të quajtur numër cilindri.

     Përdorimi i rregullt i syzeve e ndal vendin numër një apo vazhdon të rritet?

     Duke qenë se syzet nuk eliminojnë shkakun e sëmundjes, por vetëm trajtojnë simptomat, është bërë keqkuptim që përdorimi i rregullt i syzeve ndalon vendin numër një.  Struktura e syrit zakonisht ndryshon deri në moshën 18 vjeçare, kështu që numri i syzeve vazhdon të ndryshojë deri atëherë, pavarësisht se sa i përdorni syzet rregullisht.  Ka shumë probleme të tjera që mund të shkaktohen nga mosmbajtja e syzeve, por është absolutisht e gabuar të humbasësh shikimin ose të përmirësohesh.  Zakonisht pas kësaj moshe numri ndalon në një vend, ndërsa ky proces vazhdon në fëmijëri, edhe numri i spektakleve vazhdon të ndryshojë.  Prandaj duhet të kontrollohet herë pas here numri i syzeve për fëmijë në mënyrë që numri i syzeve të ndryshohet aq sa ndryshon struktura.  Në të njëjtën mënyrë, pas moshës dyzetvjeçare, trupi zakonisht fillon të ndryshojë përsëri, ashtu si flokët fillojnë të zbardhen.  Ose nëse thjerrëza e parë nuk dukej tani, mund të jetë e nevojshme, numri i thjerrëzës së parë fillon të ndryshojë ose numri afër dhe larg bëhet i ndryshëm.  Më parë, e gjithë puna bëhej me një lente, tani nuk kryhet.

     Cilat janë problemet që vijnë nga mospërdorimi i rregullt i syzeve?

     Nuk është e qartë, për të cilën sytë duhet të meditojnë dhe të tendosin.

     Leximi i fëmijëve dhe performanca e tjera preken.  Shfaqen probleme psikologjike.Tek fëmijët shfaqen dhimbje koke të cilat ndonjëherë janë aq të forta sa ndodhin edhe të vjella.

     Nëse njëri sy është shumë më i dobët se tjetri, atëherë zhvillimi i syrit më të dobët është i dëmtuar.  Truri nuk është në gjendje të thithë informacionin e marrë nga ai sy dhe madje edhe zhvillimi i asaj pjese të trurit është i dëmtuar.Kjo gjendje quhet ambliopi.  Nëse zbulohet para moshës dymbëdhjetë vjeç, atëherë shërimi pothuajse 100% është i mundur, por më vonë bëhet i pamundur të kurohet.

     Syri që e ka këtë defekt tek shumë njerëz bëhet i mprehtë.  Ky defekt mund të shfaqet si në fëmijëri ashtu edhe në pleqëri.

     Aftësia për të punuar reduktohet dhe shumë njerëz shfaqin edhe probleme psikologjike.

     Kur të vishni syze?  Punoni afër apo larg?

     Është e rëndësishme të përdorni çdo numër që shfaqet para moshës dyzet vjeçare (qoftë pozitiv, negativ ose cilindrik) gjithmonë. Duhet vetëm për distancë ose vetëm për afër.

     A duhen bërë spektaklet e afërta dhe të largëta bashkë apo veçmas?

     Ka të bëjë shumë me punën dhe domosdoshmërinë.  Ekzistojnë tre lloje syzesh që funksionojnë në distanca të ndryshme: bifokale trifokale dhe multifokale.

     A ka ndonjë kurë për dëmtimin e shikimit përveç syzeve?

     Janë të paktë personat të cilëve shikimi është i dëmtuar për ndonjë arsye ose ka një shkak të pashërueshëm si diabeti, por për shkak të apneas së gjumit, veçanërisht konjuktivitit limbal, është një lloj alergjie.  Natyrisht që të tillë përfitojnë mjekësia, por të tillë nuk përfitojnë as spektakle, ka zbritur Mayo Pithak apo ndonjë recetë tjetër, kanë ardhur shumë njerëz që jam mjekuar, shikoni sa ndryshim ka bërë?  Kur kontrollohet, numri duket se është i njëjtë si më parë, por simptomat janë përfundimisht të ndrydhura.Ndoshta për shembull implantet me lazer, operacioni fako, IOL fakike, unaza korneale që përshtaten brenda kornesë.  Megjithatë, është fakt që metoda më e përdorur dhe më e testuar është laser.

     Çfarë ndryshimesh bëjnë operacionet me lazer brenda syrit?

     Për shkak se ndryshimi i sferës së kornesë mund të ndryshojë aftësinë e saj për të fokusuar dritën, lazeri ndryshon sferën e sipërfaqes së jashtme të kornesë.  Në varësi të madhësisë së thjerrëzës, disa pjesë bëhen më të rrumbullakosura dhe disa më pak të rrumbullakosura.  Si rezultat i këtij ndryshimi, drita e reflektuar nga objekte të ndryshme fillon të fokusohet siç duhet në retinë dhe syri fillon të shohë qartë pa asnjë mbështetje (dmth. syze apo lente kontakti etj.).  Në fotot e mëposhtme është shpjeguar procedura e këtij operacioni.

     Cilat janë disavantazhet e trajtimit me lazer?  Dhe çfarë të bëni?

     Rezultatet e trajtimit janë më të mira për një numër të vogël, por nëse numri është shumë i lartë, si gjashtëmbëdhjetë apo shtatëmbëdhjetë, atëherë në vend të laserit përdoret metoda Phakic IOL dhe kjo është shumë e suksesshme.  Sigurisht, nëse dikush tashmë ka një sëmundje në sy që nuk mund të shërohet përgjithmonë, atëherë mund të ketë dëme, si sëmundje kronike e kornesë, nëse kornea është vazhdimisht e përflakur, etj.  Ky trajtim është shumë i dobishëm për një sy të shëndetshëm.  Persa i perket riskut eshte fakt qe ky trajtim eshte shume i thjeshte dhe i sigurt.I shtrenjte vetem sepse makinerite dhe aksesoret e tij jane shume te shtrenjte.Kjo eshte gjeja e mire dhe duhet te perfundoje me kaq.  Çfarë kërkon?  Duhet të jeni 18 deri në 40 vjeç, të bëni një plan, ta vendosni atë në plan të parë në prioritetet tuaja dhe të mos dëshironi asgjë të veçantë.  Duhen dhjetë deri në pesëmbëdhjetë minuta, vetëm dy ose tre ditë më vonë.

     Çfarë është IOL fakike dhe në çfarë lloj pacientësh kryhet ky operacion?

     Është gjithashtu një lente që mund ta quani lente kontakti dhe IOL.  Instalohet kirurgjikisht në brendësi të syrit, por thjerrëza natyrale nuk hiqet për t’u përshtatur.Pas operacionit pacienti ka dy lente në sy, njërën natyrale dhe tjetrën artificiale.  Ekzistojnë dy lloje të kësaj siç tregohet në foton më poshtë.  Kjo lente është më e mira për njerëzit që kanë numër shumë të lartë të lenteve dhe nuk kanë operacion lazer.

    Si të kapërceni dëmtimin e shikimit?

    Shikimi fillon të dobësohet me kalimin e moshës dhe syzet bëhen të konsumuara.  Megjithatë, është e rëndësishme të mbani sytë tuaj të pastruar.

    Kjo mund të duket si një detyrë e frikshme, por nuk është kështu. Ju mund ta përmirësoni shikimin me kalimin e moshës.

    Shenjat e shikimit të dobët

    Thuhet se është më mirë të kujdeseni se të kuroni.Kur të gjeni simptomat e mëposhtme tek vetja, konsultohuni menjëherë me mjekun.

    Dhimbje në sy

    Sytë tanë veprojnë si një lente, e cila përshtatet për të parë objekte në distanca të ndryshme.  Por kur keni vështirësi të shihni gjërat në distancë, sytë duhet të punojnë pak më shumë, gjë që mund të çojë në simptoma të tilla si dhimbje, lodhje, lotim të syve ose thatësi.

    Duke pasur një dhimbje koke

    Presioni ose tensioni në sy shkakton dhimbje koke, pasi sytë duhet të punojnë më shumë për të bërë punën e tyre, duke rezultuar në dhimbje rreth syve, veçanërisht leximi i një libri, puna në kompjuter ose kur shikojnë një tabelë.  Kur sytë duhet të fokusohen në shikimin e gjërave, muskujt detyrohen të punojnë më shumë, gjë që shkakton dhimbje koke.  Nëse jeni duke bërë diçka me vëmendje, bëni një pushim prej pesëmbëdhjetë deri në tridhjetë sekonda.

    Tkurni sytë

    Mbyllja e lehtë e qepallave, nëse shihni qartë, do të thotë se shikimi juaj po përkeqësohet.  Shtrydhja e syve ndihmon për të parë mirë, por duke e bërë këtë për një kohë të gjatë mund të përkeqësojë shikimin, duke shkaktuar edhe dhimbje koke.

    Vështirë për t’u parë në dritë të ndritshme

    Nëse sytë fillojnë të pickojnë në dritë të fortë, kjo do të thotë se ka një dëmtim të shikimit, sepse kjo dritë e ndritshme i detyron sytë të tkurren, si rezultat i së cilës duhet të punojnë më shumë.

    Reduktoni përdorimin e ekranit

    Kohëzgjatja e përdorimit të një ekrani telefoni ose kompjuteri mund të ndikojë gjithashtu në shikim, duke kaluar dy orë ose më shumë në një ditë duke parë një ekran dixhital mund të çojë në tendosje dixhitale të syve.  Kjo mund të çojë në skuqje, kruajtje, thatësi, turbullim, lodhje dhe dhimbje koke në sy.  Për të shmangur këtë është e nevojshme të ndaloni përdorimin e ekranit.

    Shmangni duhanin

    Pirja e duhanit shkakton humbje të shikimit dhe dëmtim të nervave optikë ndërsa plakemi.  Përveç kësaj, diabeti shkakton edhe probleme me sytë.

    Vazhdoni të kontrolloni

    Është e rëndësishme për shëndetin e syve që të bëhet zakon kontrolli i tyre.Me këtë zakon çdo lloj problemi me shikimin mund të kapërcehet lehtësisht duke e kapur atë që në fillim.  Nëse keni dhimbje koke të shpeshta, sytë tuaj lodhen pasi lexoni diçka, duhet t’i zvogëloni për të parë diçka ose duhet të lexoni një libër afër – e gjitha mund të jetë rezultat i shikimit të dobët.

    Përkeqësimi i natyrës

    Dy sytë tuaj formojnë dy imazhe, të cilat truri i bashkon në një, por kur shikimi i njërit sy përkeqësohet, imazhi i formuar në tru nuk është i saktë, gjë që mund t’ju bëjë të ndiheni të sëmurë.  Sipas ekspertëve, në raste të tilla truri sheh dy imazhe të ndryshme dhe e ka të vështirë t’i kombinojë ato.

    Ushqime të dobishme për të mprehur shikimin

    Shikimi është një bekim i paçmuar i natyrës, të cilin mund ta mbrojmë duke ngrënë ushqimet e mëposhtme.

    bullgare

    Bamja përmban komponime të tilla si zeaxanthin dhe lutein, të cilat mund të jenë të dobishme në përmirësimin e shikimit.  Bamja përmban gjithashtu nivele të larta të vitaminës C, e cila është e mirë për shëndetin e syve.

    kajsi

    Shikimi dobësohet me kalimin e moshës, por mjekët besojnë se beta karotina ndihmon në ruajtjen e shikimit të mirë.  Thuhet gjithashtu se ngrënia e ushqimeve të pasura me vitaminë C, vitaminë E, zink dhe bakër çdo ditë përmirëson shikimin.  Të gjitha këto lëndë ushqyese janë të pranishme tek kajsitë, të cilat reduktojnë rrezikun e turbullimit të shikimit me 25%.

    Karotat

    Karotat përmbajnë vitaminë A e cila ndihmon membranat e syve dhe pjesët e tjera të funksionojnë më mirë.Përdorimi i përditshëm i karotave gjithashtu përmirëson shikimin.

    Lakra

    Luteina është një antioksidant që ndihmon në përmirësimin e shikimit.  Lakra është gjithashtu e pasur me vitaminë C dhe beta karoten.

    Frutat

    Kush nuk i pëlqen të hajë fruta?  Me afrimin e dimrit rritet dëshira për të ngrënë fruta.  Frutat si bajamet, arrat dhe shqemet janë të pasura me acide yndyrore omega-3.  Ai u jep qepallave forcën për të luftuar dritën e ndritshme dhe gjithashtu ndihmon në parandalimin e problemeve të syve që shfaqen me moshën.  Mund të kontaktoni Noor Health Life përmes emailit dhe WhatsApp për më shumë pyetje dhe përgjigje.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s