Какво е ПСОРИЗИС?

Noor Health Life

  При това заболяване малка част от кожата става бяла и червеникава на цвят.

  Нашата кожа играе важна роля при оформянето на човешкото тяло.  Човешката кожа се състои от три слоя и най-външният слой е от първостепенно значение.

  Кожата ни се състои от много неща, включително вода, протеини и минерали.  Ние полагаме специални грижи за кожата си, за да бъдем красиви в очите на другите.  В нашето общество лошото хранене и замърсената вода причиняват много кожни заболявания.  Псориазисът е едно от тези кожни заболявания.  На местно ниво се нарича псориазис.  Това заболяване е на векове.

  В последно време лошото хранене и замърсената вода са сред основните причини.  Заболяването може да започне в една част на тялото и да се разпространи в цялото тяло.  Това е често срещано кожно заболяване, което съкращава живота на кожните клетки, което води до появата на бързи признаци на стареене върху кожата, което означава, че кожните клетки се разпадат, преди да достигнат нормалната си възраст.

  При това заболяване малка част от кожата става бяла и червеникава на цвят.На това място има силно течение и през зимата този сърбеж става много болезнен.  Важно е да избягвате надраскването на тези петна по кожата, тъй като прекомерното надраскване може да ги разпространи допълнително.

  Псориазисът (псориазисът) се разпространява и укрепва корените си в частта на тялото, където се образуват кръгови белези.

  “Основната цел на лечението е да забави бързия растеж на кожните клетки.”

  Това е често срещано хронично заболяване, което засяга кожата.  При тежестта на заболяването върху засегнатите области се образуват люспи.  Тежестта на псориазиса намалява през лятото, защото кожата не изсъхва през лятото.Напротив, сухотата през зимата увеличава тежестта на заболяването.

  Симптоми на псориазис:

  (1) Тези петна се появяват по тялото под формата на малки обриви, които при по-нататъшно разчесване се превръщат в големи петна и бели червеникави рани и синини.

  (2) Червени петна по кожата, върху които се натрупва секретът от гной и се образуват и окапват бели люспи.

  (3) Сухота на кожата, напукване и кървене от раните поради сърбеж.

  (4) Сърбеж, парене и болезненост

  (5 стави скованост и подуване

  (6) Болка и синини в ноктите, обезцветяване и пожълтяване.

  Псориазисът може да се появи на всяка част на тялото, като ръцете, краката, шията, зад ушите, по главата и устата и дори по цялото тяло.

  Причини за заболяването:

  Обикновено има две причини за псориазис.

  о… Биология, човешка генетика

  o Имунна система

  Гентална болест

  Псориазисът обикновено се счита за заболяване, което се предава от поколение на поколение.

  Имунна система

  Може да бъде причинено и от дефект в имунната система.  Науката все още не е разбрала напълно заболяването, но медицинските експерти смятат, че заболяването е свързано с Т клетките на имунната система и неутрофилите от типа на белите клетки Neuterphylls.  Т-клетките се използват за защита срещу вредни бактерии и вируси, които влизат в тялото. Десет клетки стават „нашественици“ чрез разбиране.  И веднага щом е необходимо да се изкорени инфекцията или да се излекува рана, те започват да я унищожават.  Ето защо е важно имунната система да функционира правилно, тъй като предпазва от бактериални и вирусни инфекции.

  Това е хронично заболяване, което не е заразно.

  Различни видове псориазис

  o ک Плаковият псориазис е най-често срещаният вид.  При това кожата става суха, зачервена и груба, поради което се отделя секрет, който се натрупва върху кожата и се отлепва.  Това причинява сърбеж и болка в петната, които се виждат по кожата.

  o… Псориза на ноктите При този вид псориазис ноктите на ръцете и краката стават грозни, безцветни, жълти, груби и чупливи.  Често с напредването на заболяването ноктите започват да се чупят, причинявайки силна болка.  Този вид псориазис се среща по-често при жените, отколкото при мъжете.  Това възпрепятства притока на кръв към ноктите и отслабва корените на ноктите.

  o سور Глава / Скалппроза

  Псориазисът се появява в определена част на главата или в цялата глава.  Обикновено е червен на цвят, заобиколен от люспи.  При някои хора може да достигне опасни нива, което води до падане на косата.

  o P Псориза на ставите

  Псориазисът може да се появи по кожата, но засяга директно ставите.  Силно засегнати са ставите на ръцете и краката, ставите на пръстите, лактите и глезените.  Нарича се още акропустулоза псориазис.

  Много е важно да се лекува псориазис навреме.  Това е хронично заболяване, което може да доведе до много други заболявания, включително затлъстяване, хипертония, бъбречна недостатъчност, топлина в черния дроб, сърдечни заболявания и артрит.

  Предпазни мерки:.

  Пациентите с псориазис трябва да обърнат специално внимание на чистотата на тялото и кожата си.Много е важно кожата да е мека.

  o گ Избягвайте сух сапун.

  o Vas Използвайте вазелин 2 до 3 пъти на ден.

  o سو Памучните тъкани трябва да се предпочитат пред вълнените.

  o گ Избягвайте антибактериални лекарства и сапуни.

  oo بیٹھ Седнете на слънце за 10 до 15 минути всеки ден, за да избегнете артрит.

  о… ٹ۔  Чаят с масло от чаено дърво може да се използва за контролиране на сърбежа.

  Дори у дома е възможно да се отървете от проблема до голяма степен.

  -1 Трябва да се използва масло от Т-дърво

  2. Ябълковият оцет е антибактериално средство.

  -3 сурови папая.

  Съставките в сурова папая помагат за лечение на инфекции.

  4. Увеличете максимално използването на зеленчуци и плодове, а сокът от моркови е много полезен.  Всички тези съставки могат да предотвратят дехидратацията, като компенсират дехидратацията и също така премахват топлината от черния дроб.

  Диета:

  Човек, страдащ от псориазис, трябва да яде здравословна храна колкото е възможно повече.

  Пациентът трябва да избягва хранителни продукти като пържени храни, алкохол и домати.

  Диетата няма нищо общо с псориазиса, но добрата диета помага за намаляване на заболяването.

  o خوراک Яжте храни с високо съдържание на протеини като риба, яйца, мляко, кисело мляко и др.

  o استعمال Сушените плодове трябва да се използват колкото е възможно повече.

  o * Максималната консумация на плодове, мляко, зеленчуци и сокове е много полезна.

  (1) Шампоани, които съдържат съставки, подобни на алое вера, могат да се използват за облекчаване на сухота.

  (2 сапуна, съдържащи съставки като натрий, глицерин, лимонена киселина и метилцелулоза, могат да се използват за омекотяване на кожата. Могат да се използват всички масла, съдържащи Fluinolone Acetone 0,011.)

  (3 лосиона и масла, които съдържат салицилова киселина са много полезни за главата и тялото).

  Основни принципи

  Основното правило за поддържане на кожата здрава е да я миете редовно, за да я поддържате чиста, но избягвайте да използвате сух сапун (не без съвет от лекар) и не мийте твърде много, за да премахнете основната влага и мазнини от кожата. И използвайте колкото е възможно повече овлажнител.  Избягвайте стреса, доколкото е възможно. Яжте здравословна диета и използвайте вода, която е много важна за пациента и избягвайте прекомерната слънчева светлина. Изпратете имейл, за да получите повече въпроси и отговори от Noor Health Life. И WhatsApp.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s