Tompok putih pada kulit boleh menjadi tidak berbahaya atau bahkan berbahaya.

Noor Health Life

    Pada peringkat kehidupan yang berbeza, kulit kita, terutamanya kulit muka, mengalami banyak perubahan, akibatnya kadang-kadang kuku, jerawat menyebabkan ketidakselesaan, kadang-kadang bintik-bintik, yang kadang-kadang sembuh sendiri atau selepas rawatan. Namun, kedua-dua jenis kecacatan pada kulit memerlukan perhatian khusus.  Yang pertama ialah bintik-bintik hitam yang muncul dalam bentuk rama-rama di mana-mana bahagian muka akibat melecur, luka, sebarang penyakit atau kehamilan, anemia teruk atau kesan ubat-ubatan, jika ia diperhatikan dalam masa. Jika resipi mudah muktamad tidak digunakan dan arahan doktor dipatuhi, maka bintik-bintik ini hilang atau pudar.

    Walau bagaimanapun, jika bintik putih muncul di mana-mana bahagian badan seperti muka, leher, bahu, dada, belakang atau peha, ia membimbangkan, yang tidak boleh diabaikan.  Tompok putih ini terbahagi kepada empat jenis.  Jenis pertama terdiri daripada warna putih kecil, coklat muda, yang tidak berbahaya dan boleh dirawat.  Mereka disebabkan oleh kulat kecil, yang menyebabkan kecacatan pada permukaan kulit.  Permukaan bintik-bintik ini sedikit bengkak dan biasanya hilang dengan sedikit geseran.  Tompok-tompok ini lebih ketara pada musim panas dan pudar pada musim sejuk.  Kadang-kadang mereka menjadi ketara dengan peluh yang berlebihan, tetapi menjadi lebih ringan selepas mandi.  Bagi mereka yang berkulit gelap, bintik-bintik putih ini kelihatan pada kulit dari jauh, tetapi bagi mereka yang berkulit cerah, ia cenderung berwarna merah jambu.

    Dengan cara ini, bintik-bintik ini tidak menyebabkan gatal-gatal, tetapi dalam beberapa kes gatal-gatal juga dilaporkan.  Jika seorang dalam rumah menjadi mangsa bintik putih ini, orang lain juga boleh terjejas.  Oleh itu, adalah lebih baik bagi pesakit untuk mengikuti langkah berjaga-jaga bersama dengan rawatan.  Contohnya, ketepikan barang yang anda gunakan seperti tuala, sapu tangan, pakaian, dsb.

    Jenis kedua termasuk bulat, bintik-bintik putih muncul pada muka kanak-kanak lelaki dan perempuan dengan permukaan kasar.  Kadang-kadang rasa macam kulit dah kering dan putih, tak gatal.  Kesalahpahaman yang lazim tentang bintik putih ini adalah disebabkan oleh kekurangan kalsium, tetapi terdapat banyak lagi punca bintik-bintik ini, yang paling penting adalah kesihatan kanak-kanak yang tidak baik, walaupun mereka terdedah kepada matahari. Muka boleh juga dipengaruhi oleh bintik-bintik ini.  Juga, dalam beberapa kes cacing perut menyebabkannya.  Bintik-bintik ini juga muncul di dahi, pipi, dagu dan kadang-kadang di leher, tetapi ia tidak berjangkit dan hilang dengan sendirinya tanpa rawatan.

    Jenis ketiga termasuk kusta, iaitu penyakit berjangkit yang disebabkan oleh bakteria yang dipanggil M. kusta.  Penyakit ini biasanya menjejaskan kulit dan saraf.  Ia mempunyai empat peringkat.  Pada peringkat pertama, terdapat bulatan putih pada badan pesakit terutama di bahagian pipi, lengan, peha dan punggung.dan terasa kebas.  Ini adalah simptom penyakit yang sangat penting, kerana penyakit ini berada di peringkat awal pada peringkat ini, maka jika diagnosis dan rawatan yang betul diberikan segera, maka penyakit itu dapat dikawal.  Sekiranya berlaku kelewatan, penyakit ini boleh merebak dengan cepat dan menjadi tidak dapat diubati.

    Jenis keempat termasuk lebam.  Penyakit ini tidak berjangkit.  Pada mulanya, bintik separa putih muncul di mana-mana bahagian badan dan jika terdapat sebarang rambut di antara bintik-bintik ini, ia juga menjadi putih.  Jika bintik-bintik ini berada di kulit kepala, folikel rambut menjadi putih.

    Dalam sesetengah kes, bintik-bintik kekal sama selama bertahun-tahun, dan pada sesetengah orang ia merebak dengan cepat sehingga seluruh badan menjadi ditutupi dengan bintik-bintik putih.  Pesakit cirit-birit tidak boleh bertolak ansur dengan keamatan matahari, di samping itu mereka tidak mengalami sebarang ketidakselesaan dan secara keseluruhan mereka kekal sihat.

    Ada juga beberapa bintik putih yang kami jemput.  Jeragat ini biasanya disebabkan oleh kecantikan wajah seperti sebilangan besar wanita dan gadis jika berulang kali menggunakan krim peluntur untuk memutihkan kulit, akibatnya kulit semulajadi mereka terjejas. ۔

    Juga, jika berlaku alahan, kegatalan dan bintik-bintik terbakar boleh berlaku.Begitu juga, penggunaan inai kimia juga boleh menyebabkan kecacatan pada kulit.  Walau bagaimanapun, sama ada bintik hitam atau putih, ia tidak boleh diabaikan dan bukannya rawatan sendiri, segera hubungi pakar dermatologi dan dapatkan rawatan lengkap.Mengapa bintik putih ini muncul di badan?

    Anda sering melihat orang yang mempunyai bintik-bintik putih yang ketara pada kulit mereka, tetapi mengapa ini berlaku dan bagaimana cara untuk mengelakkannya?

    Penyakit atau penyakit ini sangat membimbangkan rakyat, yang juga agak ketara.
    Doktor Pakar, Profesor, Pakar Bedah, Perunding di Institut Kehidupan Kesihatan Noor.  Menurut semua pakar ini, Noor Health Life boleh memberikan anda semua yang terbaik.  Dan Noor Health Life sekali lagi menggesa anda untuk menyokong orang miskin dan membantu mereka yang berada di hospital.Noor Health Life membantu pesakit yang memerlukan.Sekali lagi, saya menggesa anda untuk menyokong Noor Health Life dan membantu pesakit miskin melalui Noor Health Life.  terima kasih semua.  Jika anda membaca mana-mana siaran Noor Health Life maka bacalah dengan teliti.  Teruskan membaca.
    Biasanya dipercayai bahawa penyakit ini, yang dipanggil bursa, adalah tindak balas terhadap minum susu selepas makan ikan, tetapi sains perubatan menafikan ini.

    Malah, ia berlaku apabila sel-sel yang memberikan warna semula jadi pada kulit berhenti menghasilkan pigmen tertentu.
    6 Penyakit yang timbul pada kulit

    Menurut Noor Health Life, penyakit ini biasanya muncul dalam bentuk parut kecil atau bintik putih.

    Seramai 70 juta orang di seluruh dunia telah dijangkiti penyakit itu, juga dikenali sebagai penyakit autoimun, kerana apabila ia terdedah, sistem imun badan menyerang sel-sel yang berfungsi memulihkan warna dengan cepat.

    Sekiranya ia ditangkap pada awalnya, iaitu apabila bintik-bintik tidak muncul pada kulit, tetapi warnanya cerah, maka kulit lebih cenderung untuk dipulihkan kepada bentuk asalnya.

    Penggunaan AC penyebab penyakit kulit: penyelidikan

    Ngomong-ngomong, dalam rawatan penyakit ini, tujuan pakar di hadapan mereka adalah untuk memulihkan warna dengan cepat dan mengekalkan kesannya.

    Untuk tujuan ini krim steroid tertentu digunakan untuk mengawal keradangan manakala Oion Mint juga boleh memberi manfaat.

    Dalam sesetengah kes terapi mencerahkan warna kulit yang tidak terjejas untuk menjadikan bintik putih lebih ketara.

    Juga terapi cahaya dan pembedahan adalah pilihan.  Untuk lebih banyak soalan dan jawapan anda boleh mendapatkan Noor Health Life daripada e-mel dan hubungi kami di WhatsApp.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s