Shkaqet dhe simptomat e meningjitit.

Noor Health Life

   Dita Botërore e Meningjitit festohet në mbarë botën më 24 Prill.  Në këtë ditë organizohen seminare dhe konferenca të ndryshme për sensibilizimin e kësaj ethe në mënyrë që njerëzit të ndërgjegjësohen për simptomat, shkaqet, trajtimin dhe parandalimin e kësaj ethe.  Është vlerësuar se ethet prek më shumë se një milion njerëz në mbarë botën çdo vit.  Meningjiti mund të prekë njerëz të të gjitha moshave, qofshin ata të rinj apo të moshuar.  Trajtimi në kohë është shumë i rëndësishëm.Nëse ethet arrijnë një nivel të rrezikshëm, mund të vrasin pacientin e infektuar, ndaj duhet kujdes.

   Shkaqet e meningjitit

   Natyra ka bërë rregullimet më të mira për trurin e njeriut dhe trurin e vogël dhe i ka ruajtur në tre membrana që e bëjnë atë të sigurt nga rreziqet dhe sëmundjet e ndryshme.Edhe një infeksion i vogël në këto membrana shkakton shumë sëmundje.  Këto membrana mund të preken nga lëndimet e kokës, mikrobet që hyjnë në qarkullimin e gjakut, infeksionet e hundës dhe veshëve dhe meningjiti.

   Simptomat e meningjitit

   1. Te meningjiti së pari pacienti zhvillon temperaturë të lartë.
   2. Nëse fëmija ka këtë temperaturë, ai qan vazhdimisht.
   3. Asgjë nuk ju shtyn të hani apo pini.
   4. Me rritjen e temperaturës, pacienti i prekur fillon të ketë konvulsione.
   5. Në trup shfaqen njolla të kuqe.
   6. Përtacia në sy zhduket Qepallat lëvizin shumë ngadalë.
   7. Një nga simptomat më të rëndësishme është moskthimi i qafës Qafa nuk shërohet siç duhet dhe pacienti nuk mund ta ngrejë qafën Sa i rrezikshëm mund të jetë meningjiti në të ardhmen?

   Gjenevë: Një raport i publikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë (OBSH) ka zbuluar se një në pesë persona do të vuajë nga problemet e dëgjimit në vitet e ardhshme për shkak të meningjitit dhe shkaqeve të tjera.

   Sipas raportimeve të mediave ndërkombëtare, një raport i publikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë ka zbuluar se shumë njerëz në botë aktualisht po përballen me probleme dëgjimi.

   Raporti i publikuar nga Organizata Botërore e Shëndetësisë

   Sipas tij, rritja e meningjitit dhe mungesa e vetëdijes për të mund të jetë shumë serioze sepse meningjiti lidhet drejtpërdrejt me dëgjimin.

   Sipas ekspertëve mjekësorë, meningjiti prek rëndë trurin dhe qelizat e dëgjimit, gjë që bën që mesazhi që arrin në tru të ndërpritet.

   Ekspertët e OBSH-së thonë se kjo situatë e rëndë mund të zgjidhet vetëm duke reduktuar zhurmat në vendet publike dhe duke ofruar ndihmë mjekësore në kohë.

   Raporti i parë global i dëgjimit i publikuar nga OBSH thotë se “gjatë tre dekadave të ardhshme, numri i personave të shurdhër do të rritet me më shumë se 1.5%, që do të thotë se një në pesë persona do të ketë probleme me dëgjimin.”

   Në raport thuhet se “rritja e pritshme e problemeve të dëgjimit vjen edhe si pasojë e rritjes së demografisë, ndotjes akustike dhe tendencave të popullsisë”.

   Raporti i Organizatës Botërore të Shëndetësisë (OBSH) citon gjithashtu shkaqet e humbjes së dëgjimit si rezultat i mungesës së aksesit në kujdesin shëndetësor dhe mungesës së profesionistëve mjekësorë në vendet me të ardhura të ulëta.

   Raporti thotë se “80% e njerëzve në vende të tilla kanë probleme dëgjimi, shumica e të cilëve nuk marrin kujdes mjekësor, ndërsa vendet e pasura nuk kanë akses në kujdesin shëndetësor për shkak të rritjes së popullsisë.”  Mund t’i dërgoni email Noor Health Life me më shumë pyetje dhe përgjigje.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s