Punca dan gejala meningitis.

Noor Health Life

    Hari Meningitis Sedunia disambut di seluruh dunia pada 24 April.  Pada hari ini pelbagai seminar dan persidangan dianjurkan untuk kesedaran tentang demam ini supaya orang ramai dapat mengetahui simptom, punca, rawatan dan pencegahan demam ini.  Dianggarkan bahawa demam itu menjejaskan lebih daripada satu juta orang di seluruh dunia setiap tahun.  Meningitis boleh menyerang semua peringkat umur, sama ada mereka muda atau tua.  Rawatan tepat pada masanya adalah sangat penting.Jika demam mencapai tahap berbahaya, ia boleh membunuh pesakit yang dijangkiti, jadi berhati-hati perlu.

    Punca Meningitis

    Alam telah membuat susunan terbaik untuk otak manusia dan otak kecil dan telah menyimpannya dalam tiga selaput yang menjadikannya selamat daripada pelbagai bahaya dan penyakit.Malah jangkitan kecil pada membran ini menyebabkan banyak penyakit.  Membran ini boleh terjejas oleh kecederaan kepala, kuman memasuki aliran darah, jangkitan hidung dan telinga, dan meningitis.

    Gejala meningitis

    1. Dalam meningitis, pesakit mula-mula mengalami demam panas.
    2. Jika anak demam ini, dia selalu menangis.
    3. Tiada apa-apa yang membuatkan anda mahu makan atau minum.
    4. Apabila demam semakin meningkat, pesakit yang terjejas mula mengalami sawan.
    5. Timbul bintik merah pada badan.
    6. Kemalasan di mata hilang.Kelopak mata bergerak sangat perlahan.
    7. Salah satu simptom yang paling penting ialah tidak memusingkan leher. Leher tidak sembuh dengan betul dan pesakit tidak boleh mengangkat leher. Betapa bahayanya meningitis pada masa hadapan?

    Geneva: Laporan dikeluarkan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mendedahkan bahawa satu daripada lima orang akan mengalami masalah pendengaran pada tahun-tahun mendatang akibat meningitis dan punca lain.

    Menurut laporan media antarabangsa, laporan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah mendedahkan bahawa ramai orang di dunia kini menghadapi masalah pendengaran.

    Laporan yang dikeluarkan oleh Pertubuhan Kesihatan Sedunia

    Menurutnya, peningkatan penyakit meningitis dan kurang kesedaran mengenainya boleh menjadi sangat serius kerana meningitis berkait secara langsung dengan pendengaran.

    Menurut pakar perubatan, meningitis menjejaskan otak dan sel-sel pendengaran yang teruk sehingga menyebabkan mesej yang sampai ke otak terputus.

    Pakar WHO mengatakan bahawa keadaan serius ini hanya boleh ditangani dengan mengurangkan bunyi bising di tempat awam dan menyediakan bantuan perubatan tepat pada masanya.

    Laporan pendengaran global pertama yang dikeluarkan oleh WHO menyatakan bahawa “dalam tempoh tiga dekad akan datang, bilangan orang pekak akan meningkat lebih daripada 1.5%, bermakna satu daripada lima orang akan mengalami masalah pendengaran.” ۔

    Laporan itu menyatakan bahawa “pertambahan jangkaan dalam masalah pendengaran juga disebabkan oleh peningkatan dalam demografi, pencemaran bunyi dan trend penduduk.”

    Laporan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) turut menyebut punca kehilangan pendengaran akibat kekurangan akses kepada penjagaan kesihatan dan kekurangan profesional perubatan di negara berpendapatan rendah.

    Laporan itu menyatakan bahawa “80% orang di negara sedemikian mempunyai masalah pendengaran, kebanyakannya tidak menerima rawatan perubatan, manakala negara kaya tidak mempunyai akses kepada penjagaan kesihatan kerana pertumbuhan penduduk.”  Anda boleh menghantar e-mel kepada Noor Health Life dengan lebih banyak soalan dan jawapan.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s