Az agyhártyagyulladás okai és tünetei.

Noor Health Life

   Az agyhártyagyulladás világnapját április 24-én ünneplik szerte a világon.  Ezen a napon különféle szemináriumokat és konferenciákat szerveznek ennek a láznak a tudatosítására, hogy az emberek megismerjék a láz tüneteit, okait, kezelését és megelőzését.  Becslések szerint a láz évente több mint egymillió embert érint világszerte.  Az agyhártyagyulladás bármilyen korú embert érinthet, akár fiatalok, akár idősek.  Nagyon fontos az időben történő kezelés, ha a láz veszélyes szintre emelkedik, a fertőzött beteg halálát is okozhatja, ezért óvatosság szükséges.

   Az agyhártyagyulladás okai

   A természet az emberi agyat és a kisagyot a legjobban berendezte, és három membránban tárolta, ami megvédi a különféle veszélyektől és betegségektől, amelyekben már egy kis fertőzés is számos betegséget okoz.  Ezeket a membránokat érinthetik a fejsérülések, a véráramba kerülő baktériumok, az orr- és fülfertőzések, valamint az agyhártyagyulladás.

   Az agyhártyagyulladás tünetei

   1. Agyhártyagyulladás esetén a betegnél először magas láz alakul ki.
   2. Ha a gyereknek ez a láza van, állandóan sír.
   3. Semmi sem késztet arra, hogy enni vagy inni.
   4. A láz fokozódásával az érintett betegnél görcsök jelentkeznek.
   5. Vörös foltok jelennek meg a testen.
   6. A szem lustasága megszűnik.A szemhéjak nagyon lassan mozognak.
   7. Az egyik legfontosabb tünet a nyak el nem fordulása A nyak nem gyógyul rendesen és a beteg nem tudja felemelni a nyakát Mennyire lehet veszélyes az agyhártyagyulladás a jövőben?

   Genf: Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által közzétett jelentés feltárta, hogy minden ötödik ember hallásproblémákkal fog szenvedni a következő években agyhártyagyulladás és egyéb okok miatt.

   Nemzetközi sajtóértesülések szerint az Egészségügyi Világszervezet által közzétett jelentésből kiderül, hogy a világon jelenleg sok ember küzd hallásproblémákkal.

   Az Egészségügyi Világszervezet által közzétett jelentés

   Szerinte az agyhártyagyulladás növekedése és az ezzel kapcsolatos tudatosság hiánya nagyon súlyos lehet, mert az agyhártyagyulladás közvetlenül összefügg a hallással.

   Orvosi szakértők szerint az agyhártyagyulladás súlyosan érinti az agyat és a hallósejteket, ami miatt az agyba jutó üzenet megszakad.

   A WHO szakértői szerint ez a súlyos helyzet csak a közterületi zaj csökkentésével és időben történő orvosi segítségnyújtással kezelhető.

   A WHO által kiadott első globális hallási jelentés szerint “a következő három évtizedben a siketek száma több mint 1,5%-kal fog növekedni, ami azt jelenti, hogy minden ötödik embernek hallásproblémája lesz.”

   A jelentés megállapítja, hogy “a hallásproblémák várható növekedése a demográfiai adatok, a zajszennyezés és a népesedési tendenciák növekedésének is köszönhető”.

   Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentése a halláskárosodás okait is említi, amelyek az egészségügyi ellátáshoz való hozzáférés hiánya és az egészségügyi szakemberek hiánya miatt következnek be az alacsony jövedelmű országokban.

   A jelentés megállapítja, hogy „az ilyen országokban élők 80%-a hallásproblémákkal küzd, akik többsége nem részesül orvosi ellátásban, míg a gazdag országok a népességnövekedés miatt nem férnek hozzá az egészségügyi ellátáshoz.”  További kérdésekkel és válaszokkal e-mailt küldhet a Noor Health Life-nak.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s