Узроци и симптоми менингитиса.

Noor Health Life

    Светски дан борбе против менингитиса обележава се широм света 24. априла.  На овај дан се организују различити семинари и конференције за подизање свести о овој грозници како би се људи упознали са симптомима, узроцима, лечењем и превенцијом ове грознице.  Процењује се да грозница погађа више од милион људи широм света сваке године.  Менингитис може утицати на људе свих узраста, било да су млади или стари.  Веома је важно благовремено лечење.Ако грозница достигне опасан ниво, може да убије зараженог пацијента, па је неопходан опрез.

    Узроци менингитиса

    Природа је направила најбоље аранжмане за људски мозак и мали мозак и ускладиштила их у три мембране што га чини безбедним од разних опасности и болести, а чак и мала инфекција у овим мембранама изазива многе болести.  Ове мембране могу бити захваћене повредама главе, уласком клица у крвоток, инфекцијама носа и ушију, менингитисом.

    Симптоми менингитиса

    1. Код менингитиса, пацијент прво добије високу температуру.
    2. Ако дете има ову температуру, стално плаче.
    3. Ништа вас не тера да једете или пијете.
    4. Како се грозница појачава, оболели пацијент почиње да има конвулзије.
    5. На телу се појављују црвене мрље.
    6. Нестаје лењост у очима.Очни капци се померају веома споро.
    7. Један од најважнијих симптома је неокретање врата.Врат не зараста како треба и пацијент не може да подигне врат Колико менингитис може бити опасан у будућности?

    Женева: Извештај који је објавила Светска здравствена организација (СЗО) открива да ће једна од пет особа у наредним годинама имати проблема са слухом због менингитиса и других узрока.

    Према извештајима међународних медија, извештај који је објавила Светска здравствена организација открива да се многи људи у свету тренутно суочавају са проблемима слуха.

    Извештај објавила Светска здравствена организација

    Према његовим речима, пораст менингитиса и недостатак свести о њему може бити веома озбиљан јер је менингитис директно повезан са слухом.

    Према медицинским стручњацима, менингитис озбиљно погађа мозак и слушне ћелије, због чега се порука која стиже до мозга прекида.

    Стручњаци СЗО кажу да се ова озбиљна ситуација може решити само смањењем буке на јавним местима и пружањем благовремене медицинске помоћи.

    У првом глобалном извештају о саслушању које је објавила СЗО наводи се да ће „у наредне три деценије, број глувих особа порасти за више од 1,5%, што значи да ће једна од пет особа имати проблема са слухом.“

    У извештају се наводи да је „очекивани пораст проблема са слухом такође последица повећања демографије, загађења буком и кретања становништва“.

    Извештај Светске здравствене организације (СЗО) такође наводи узроке губитка слуха као резултат недостатка приступа здравственој заштити и недостатка медицинских стручњака у земљама са ниским приходима.

    У извештају се наводи да „80 одсто људи у таквим земљама има проблема са слухом, од којих већина не добија медицинску негу, док богате земље немају приступ здравственој заштити због пораста становништва.“ Молимо вас  Можете послати е-поруку Ноор Хеалтх Лифе-у са више питања и одговора.  ноормедлифе@гмаил.цом

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s