Причини и симптоми на менингитис.

Noor Health Life

    Светскиот ден на менингитисот се одбележува ширум светот на 24 април.  На овој ден се организираат различни семинари и конференции за подигање на свеста за оваа треска со цел луѓето да се запознаат со симптомите, причините, третманот и превенцијата на оваа треска.  Се проценува дека треската погодува повеќе од еден милион луѓе ширум светот секоја година.  Менингитисот може да влијае на луѓе од сите возрасти, без разлика дали се млади или стари.  Навременото лекување е многу важно.Доколку треската достигне опасно ниво, може да го убие заразениот пациент, па затоа е потребна претпазливост.

    Причини за менингитис

    Природата ги направила најдобрите аранжмани за човечкиот мозок и малиот мозок и ги складирала во три мембрани што го прави безбеден од разни опасности и болести.Дури и мала инфекција во овие мембрани предизвикува многу болести.  Овие мембрани можат да бидат погодени од повреди на главата, бактерии кои влегуваат во крвотокот, инфекции на носот и ушите и менингитис.

    Симптоми на менингитис

    1. Кај менингитис, пациентот прво развива висока температура.
    2. Ако детето ја има оваа температура, постојано плаче.
    3. Ништо не ве поттикнува да јадете или пиете.
    4. Како што треската се засилува, засегнатиот пациент почнува да има конвулзии.
    5. На телото се појавуваат црвени дамки.
    6. Мрзеливоста во очите исчезнува Очните капаци се движат многу бавно.
    7. Еден од најважните симптоми е невртење на вратот Вратот не зараснува правилно и пациентот не може да го подигне вратот Колку менингитисот може да биде опасен во иднина?

    Женева: Извештајот објавен од Светската здравствена организација (СЗО) откри дека секое петто лице ќе страда од проблеми со слухот во наредните години поради менингитис и други причини.

    Според извештаите на меѓународните медиуми, извештајот објавен од Светската здравствена организација открил дека многу луѓе во светот моментално се соочуваат со проблеми со слухот.

    Извештајот објавен од Светската здравствена организација

    Според него, зголемувањето на менингитисот и недоволната свест за тоа може да биде многу сериозно бидејќи менингитисот е директно поврзан со слухот.

    Според медицинските експерти, менингитисот сериозно ги погодува клетките на мозокот и слухот, што предизвикува пораката да стигне до мозокот за да биде отсечена.

    Експертите на СЗО велат дека оваа сериозна состојба може да се реши само со намалување на бучавата на јавни места и давање навремена медицинска помош.

    Првиот глобален извештај за слух објавен од СЗО вели дека „во текот на следните три децении, бројот на глуви лица ќе се зголеми за повеќе од 1,5%, што значи дека секој петти човек ќе има проблеми со слухот“.

    Во извештајот се наведува дека „очекуваното зголемување на проблемите со слухот се должи и на зголемувањето на демографијата, загадувањето со бучава и трендовите на населението“.

    Извештајот на Светската здравствена организација (СЗО), исто така, ги наведува причините за губење на слухот како резултат на недостатокот на пристап до здравствена заштита и недостатокот на медицински професионалци во земјите со низок приход.

    Во извештајот се наведува дека „80% од луѓето во таквите земји имаат проблеми со слухот, од кои повеќето не добиваат медицинска нега, додека богатите земји немаат пристап до здравствена заштита поради растот на населението“.  Можете да испратите е-пошта на Noor Health Life со повеќе прашања и одговори.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s