8 znakova upale u uretri.

Noor Health Life

    Upala mokraćne cijevi je vrlo bolna bolest o kojoj se mnogi ustručavaju govoriti.

    Ali jeste li znali da su simptomi ove upale ili UTI vrlo očigledni i često se mogu prepoznati i prije početka bolesti?

    Noor Health Life kaže da su simptomi ove upale očigledni, ali ih većina ljudi ignorira.

    Međutim, ako želite dijagnosticirati bolest urinarnog trakta, morate zapamtiti ove simptome.

    Upalu uretre je lako izbjeći

    Nagon za mokrenjem cijelo vrijeme

    Ovo je čest simptom UTI u kojem vam se stalno mokri, čak i ako ste tek prošli kroz toalet, možete osjetiti hitan slučaj u vezi s tim, odnosno otići odmah. Potrebno je itd.

    Vrlo malo mokrenja

    Kada odete u toalet, retko mokrite, osećate da morate više da uradite, ali ne možete to da uradite uprkos trudu ili niste zadovoljni.

    Osjećaj iritacije

    Odlazak u toalet tokom ove bolesti može izazvati iritaciju, može vam se činiti da je ovaj rad veoma bolan, osim toga može postojati bol, u oba slučaja je znak poremećaja.

    Krvarenje

    UTI često uzrokuju krv u mokraći, ali ne nužno kod svih, jer može biti zamagljen vid.

    Miris

    Miris mokraće je vrlo loš kao rezultat bilo koje vrste infekcije mokraćne bešike.Ako i vi osjetite bilo koji od gore navedenih simptoma sa lošim zadahom, to može biti UTI. Obratite se i testirajte se prema njegovim uputama.
    Uobičajeni uzroci upale urinarnog trakta

    Boja urina

    Boja urina može mnogo reći, uključujući infekciju urinarnog trakta.  Ako ova boja nije žuta ili prozirna, to je znak zabrinutosti.  Crvena ili smeđa boja je znak infekcije, ali prvo provjerite da niste jeli hranu ružičaste, narandžaste ili crvene boje.

    Ekstremni umor

    Upala urinarnog trakta je zapravo uzrokovana infekcijom mokraćne bešike.U svakom slučaju, kao posledica infekcije, kada telo shvati da nešto nije u redu, počinje da otiče.Sa zaštitnim merama ta bela krvna zrnca Isključuje, što rezultira osjećajem umora.

    Vrućica

    Povišena temperatura, pored ostalih simptoma, često ukazuje na povećanje jačine upale u urinarnom traktu i širenje infekcije na bubrege.  Ako imate temperaturu veću od 101 Farenhajta ili se osjećate hladno ili vam se tijelo oblije znoj dok spavate noću, odmah potražite medicinsku pomoć. Uobičajeni uzroci upale urinarnog trakta

    Upala mokraćne cijevi je vrlo bolna bolest i mnogi se ustručavaju govoriti o tome.

    Postoji i rizik od infekcije bubrega kao posljedica ove infekcije ili upale a njeni simptomi se obično javljaju u vidu jakog peckanja i boli u mokraći, uz učestale nagone za mokrenjem, promjenu boje.I može doći do povišene temperature koja raste u ozbiljnim slučajevima.

    Krvarenje i neugodan miris urina su također simptomi.

    Ako se ne liječi ili ne dijagnosticira, bolest se može proširiti s mjehura na bubrege i uzrokovati upalu bubrega, koja može biti fatalna.

    Inače, postoje neki razlozi za to koje je teško kontrolisati kao što su starenje, žene su u većoj opasnosti od muškaraca, trudnoća, kamen u bubregu, dijabetes i Alchajmerova bolest itd.

    Ali postoje i neke životne navike koje povećavaju rizik od bolesti.

    Ne vodite računa o čistoći

    U stvari, loša higijena može dovesti do povećanja broja ovih bakterija, što zauzvrat povećava rizik od upale urinarnog trakta.

    Pijte manje vode

    Studija Noor Health Life-a pokazala je da navika pijenja više vode smanjuje rizik od upale urinarnog trakta, posebno kod žena.  Prema istraživanjima, najlakši i najsigurniji način da se izbjegne ova bolna bolest je spriječiti infekciju, a pijenje jednog litra više vode nego inače pomaže u prevenciji ove bolesti.  Prema istraživanjima, žene imaju veći rizik od ove bolesti od muškaraca, ali i muškarci bi trebali poduzeti ovu mjeru opreza.  Rekao je da pijenje više vode olakšava oslobađanje od bakterija koje se nakupljaju u bešici i one se ne nakupljaju što uzrokuje bolest.

    Koristite usku odjeću

    Česta upotreba uske odjeće može dovesti do bolnih bolesti poput upale ili infekcije urinarnog trakta.Upotreba odjeće povećava rizik od upale uretre.

    Zadržavanje urina

    Zbog nekog posla, bilo jeftinog ili bilo kog drugog razloga, svako od nas je osoba koja prestaje da mokri i to nije lose, ali ako ne pocnemo da se previse bavimo ili ne steknemo naviku.  Ako se takva navika stvori, to može dovesti do veoma ozbiljnih problema.  To povećava rast štetnih bakterija, što zauzvrat povećava rizik od upale urinarnog trakta.

   Postoji posebna metoda kvasca (VCUG) za mjerenje pritiska unutar mokraćne bešike i uretre tokom mokrenja koja će pomoću rendgenskih zraka pokazati šta se dešava kada vaša beba mokri.

   Urinarni sistem (ženski)

   VCUG je skraćenica za “šireći cisto-retrogram”) što znači mokriti.  “Cysto” je za bešiku.  “Urethro” je za uretru, cijev koja odvodi urin iz mokraćne bešike.  “Gram” znači slika.  Stoga je VCUG slika izlučivanja mokraće iz mokraćne bešike kroz uretru.

   Test koristi posebnu vrstu vlage koja se zove kontrastni medij kako bi se urin bolje odražavao na rendgenskom snimku.

   Pripremite svoje dijete za test

   Odvojite vrijeme da pažljivo pročitate ove informacije i objasnite ih svom djetetu.  Djeca koja znaju šta mogu očekivati ​​manje su anksiozna.  Recite svom djetetu o testu riječima koje on ili ona razumije, zajedno s riječima koje vaša porodica koristi da bi razumjela kako tijelo funkcionira.

   Kao dio testa, mala cijev koja se zove kateter će biti umetnuta u uretru vaše bebe.  Biće bolno umetanje katetera.  Ali ako vaša beba ostane mirna, biće udobnije za nošenje.  Svoje dijete možete naučiti da se smiri dubokim udahom.  Zamolite dijete da kopira rođendanske svijeće, naduva balone ili pušta mehuriće.  Uradite ovu vježbu disanja kod kuće prije dolaska u bolnicu.

   Adolescenti ponekad ponesu nešto udobno da zgrabe tokom testova.  Vaše dijete može od kuće ponijeti pamučnu igračku ili ćebe.

   Jedan od roditelja može biti sa djetetom u bilo koje vrijeme tokom testiranja.  Ako ste trudni, možete ostati u sobi dok se kateter ne ubaci.  Ali morate napustiti sobu tokom rendgenskog snimanja bebe.

   Trebate reći svom djetetu da liječnik ili tehnolog može dodirnuti njegova ili njena intimna mjesta da ih očisti i stavi epruvete u njih.  Recite svom djetetu da ste mu dozvolili da dodiruje jer će vam test pomoći.

   Ispitivanja će vršiti dva tehnologa

   Tehnolozi su specijalizovani za implantate katetera i rendgenske snimke.  Ponekad radiolog mora biti u prostoriji tokom testa.  Radiolog čita rendgenske snimke.

   Urinarni sistem (muškarac)

   Otkazano

   Rendgen tehnolog će pripremiti vaše dijete za test tako što će mu reći šta će se dogoditi za to vrijeme.  Radiolog će očistiti područje gdje ide penis ili uretra vaše bebe.  Tehnolog će zatim umetnuti fleksibilnu cijev u otvoreni prostor.  Kateter je duga, tanka, meka, glatka cijev koja prolazi kroz uretru u mjehur.  Tehnolozi će to objašnjavati na svakom koraku, kao i oni.

   Ako Vaše dijete ima srčano oboljenje

   Vaše dijete će možda morati uzimati antibiotike prije bilo kakvih testova.  Na primjer, djeca sa srčanim problemima moraju uzimati antibiotike prije odlaska kod zubara.  Antibiotik je lijek koji ubija infekciju.  Ako je vašem djetetu potreban ovaj lijek, recite ljekaru koji propisuje VCUG vašem djetetu.  Lekar će dobiti ovaj lek pre nego što vašem detetu da VCUG.

   VCUG se obično izvode u bolnici

   Pritisak unutar mokraćne bešike i uretre tokom mokrenja detektuje Odjel za slikovnu dijagnostiku.  Često se naziva rendgenskim odjelom.  Ako ne znate lokaciju ovog odjela, saznajte na glavnoj recepciji.

   Ovaj pregled traje 20 do 30 minuta.  Nakon testa morat ćete ostati u ovoj oblasti oko 15 minuta dok skice ne budu spremne.

   Tokom testa

   Kada uđete u Odjel za dijagnostiku, vaše dijete će biti smješteno u jednu svlačionicu, u bolničkom ogrtaču.  Vaša beba će tada biti odvedena u rendgensku sobu.  Sa djetetom će moći ići samo jedan roditelj.

   U sali za rendgenske snimke

   Kada vi i vaša beba budete u sobi za rendgenske snimke, tehnolog će vas zamoliti da skinete bebinu pelenu.  Tada će vaša beba leći na rendgenski sto.  Zaštitni zavoj se može staviti na abdomen ili noge vaše bebe kako biste bili sigurni da je vaša beba bezbedna.

   Kamera na stolu će snimati slike.  Tehnolog će koristiti televizijski ekran da vidi šta se dešava tokom testa.

   Kada tehnolog radi rendgenske snimke, vaše dijete mora biti što mirnije kako bi se postigli najbolji rezultati.  Možete držati bebine ruke lagano do grudi kako biste mogli odvratiti bebu u bilo kojem smjeru.  Na primjer, možete otpjevati pjesmu ili pjesmu.

   Ugradnja katetera

   Rendgen tehnolog će započeti test tako što će očistiti skrivena područja vašeg djeteta i umetnuti cijev.  Kateter će sam isprazniti mjehur.

   Kateter će se zatim pričvrstiti na bocu s kontrastnim sredstvom.  Ovaj kontrast će teći kroz srednju cijev u mjehur.  Ovo će omogućiti tehnologu da bolje posmatra unutrašnjost bešike i uretre.  Vaša beba će moći da oseti kontrast dok prolazi kroz bešiku.  Možda je hladno, ali neće boljeti.

   Rendgen tehnolog će napraviti nekoliko rendgenskih zraka kada kontrastni medij teče unutar mjehura.  Kada je bešika puna, od bebe će se tražiti da mokri u krevet ili pelenu.  Kateter će lako izaći čim vaša beba urinira.  Tehnolog će napraviti rendgenske snimke dok vaše dijete mokri.  Ovo su najvažnije slike testa.

   Nakon testa

   Rendgen tehnolozi će vam reći kako da dođete do svlačionice kako bi beba mogla da se obuče.  Onda sjedite u čekaonici.  Nakon provjere rendgenskih skica, tehnolog će vam reći kada možete ići.

   Ako imate zakazan termin u klinici za pregled kod doktora nakon testa, recite tehnologu.  Oni će se pobrinuti da vaši rezultati budu poslati u kliniku.  Ako ne posetite lekara nakon testa, rezultati će biti poslati lekaru vašeg deteta u roku od nedelju dana.

   Dajte svom djetetu puno tekućine kod kuće

   Negdje nakon testa, vaše dijete može osjetiti neku nelagodu, kao što je peckanje prilikom mokrenja.  Dajte svom djetetu dosta tečnosti za piće u narednih dan ili dva, kao što je voda ili sok od jabuke.  Pijenje alkohola pomoći će vašem djetetu ako ima bilo kakvih problema.

   Ako imate bilo kakvih pitanja o efektima QuoteTest-a, obratite se tehnologu.  Ako je vaše dijete nemirno duže od 24 sata, pozovite svog porodičnog ljekara.

   Ključne točke

   (VCUG) je test koji koristi rendgenske zrake kako bi otkrio šta se događa kada vaša beba mokri.

   Tokom testa, beba će imati uretru umetnutu u uretru.

   Test može biti bolan.  Možete natjerati dijete da se što više opusti kod kuće prije testa, kao što su vježbe opuštanja.  Možete kontaktirati Noor Health Life putem e-pošte i WhatsAppa za više pitanja i odgovora.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s