8 tanda keradangan dalam uretra.

Noor Health Life

     Keradangan uretra adalah penyakit yang sangat menyakitkan yang ramai orang teragak-agak untuk bercakap tentang.

     Tetapi tahukah anda bahawa simptom keradangan atau UTI ini sangat ketara dan selalunya ia boleh dikenal pasti sebelum penyakit itu bermula?

     Noor Health Life mengatakan bahawa gejala keradangan ini jelas tetapi kebanyakan orang mengabaikannya.

     Walau bagaimanapun, jika anda ingin mendiagnosis penyakit saluran kencing, anda mesti ingat gejala ini.

     Keradangan uretra mudah dielakkan

     Desakan untuk membuang air kecil sepanjang masa

     Ini adalah simptom biasa UTI di mana anda rasa ingin membuang air kecil sepanjang masa, walaupun baru keluar dari tandas, anda mungkin merasakan kecemasan dalam hal ini iaitu pergi segera. Perlu dsb.

     Sangat sedikit kencing

     Bila pergi tandas, jarang buang air kecil, rasa macam nak buat lebih tapi tak boleh walaupun dah usaha atau tak puas hati.

     Rasa jengkel

     Pergi ke tandas semasa sakit ini boleh membuat anda berasa jengkel, anda mungkin merasakan bahawa kerja ini sangat menyakitkan, di samping itu mungkin ada rasa sakit, dalam kedua-dua kes ia adalah tanda gangguan.

     Berdarah

     UTI sering menyebabkan darah dalam air kencing, tetapi tidak semestinya pada semua orang, kerana ia boleh menyebabkan penglihatan kabur.

     berbau

     Bau kencing sangat busuk akibat dari sebarang jenis jangkitan pundi kencing.Jika anda juga mengalami mana-mana simptom di atas dengan nafas berbau, ia mungkin UTI. Rujuk dan dapatkan ujian mengikut arahannya.
     Punca Biasa Keradangan Saluran Kencing

     Warna air kencing

     Warna air kencing boleh memberitahu banyak perkara, termasuk jangkitan saluran kencing.  Jika warna ini selain daripada kuning atau lutsinar, ia adalah tanda kebimbangan.  Merah atau coklat adalah tanda jangkitan, tetapi semak dahulu sama ada anda tidak makan apa-apa makanan berwarna merah jambu, oren atau merah.

     Kepenatan yang melampau

     Keradangan saluran kencing sebenarnya disebabkan oleh jangkitan pundi kencing. Walau apa pun, akibat jangkitan, apabila badan menyedari bahawa ada sesuatu yang tidak kena, ia mula membengkak. Dengan langkah-langkah perlindungan, sel darah putih tersebut Tidak termasuk, mengakibatkan rasa letih.

     Demam

     Demam, antara gejala lain, sering menunjukkan peningkatan keterukan keradangan dalam saluran kencing dan penyebaran jangkitan ke buah pinggang.  Jika anda mengalami demam lebih daripada 101 Fahrenheit atau berasa sejuk atau badan anda basah kuyup dengan peluh semasa tidur pada waktu malam, anda harus segera mendapatkan bantuan perubatan.Punca-punca Umum Keradangan Saluran Kencing

     Keradangan uretra adalah penyakit yang sangat menyakitkan dan ramai orang teragak-agak untuk bercakap mengenainya.

     Terdapat juga risiko jangkitan buah pinggang akibat jangkitan atau keradangan ini dan gejalanya biasanya muncul dalam bentuk pembakaran yang teruk dan sakit dalam air kencing, manakala keinginan kerap untuk membuang air kecil, perubahan warna. Dan mungkin ada demam, yang meningkat dalam kes yang serius.

     Pendarahan dan air kencing berbau busuk juga merupakan gejala.

     Sekiranya tidak dirawat atau tidak didiagnosis, penyakit ini boleh merebak dari pundi kencing ke buah pinggang dan menyebabkan keradangan buah pinggang, yang boleh membawa maut.

     By the way, ada beberapa sebab yang sukar dikawal seperti penuaan, wanita lebih berisiko berbanding lelaki, hamil, batu karang, kencing manis dan penyakit Alzheimer, dll.

     Tetapi terdapat juga beberapa tabiat gaya hidup yang meningkatkan risiko penyakit ini.

     Tak jaga kebersihan

     Malah, kebersihan yang tidak baik boleh menyebabkan peningkatan bilangan bakteria ini, yang seterusnya meningkatkan risiko keradangan saluran kencing.

     Kurangkan minum air

     Kajian Noor Health Life mendapati tabiat meminum lebih banyak air mengurangkan risiko radang saluran kencing terutama wanita.  Menurut kajian, cara paling mudah dan selamat untuk mengelak penyakit yang menyakitkan ini adalah dengan mencegah jangkitan dan minum lebih satu liter air daripada biasa membantu mencegah penyakit ini.  Menurut kajian, wanita mempunyai risiko penyakit ini lebih tinggi daripada lelaki, tetapi lelaki juga harus mengambil langkah berjaga-jaga ini.  Katanya, dengan meminum lebih banyak air memudahkan proses menyingkirkan bakteria yang terkumpul di dalam pundi kencing dan tidak terkumpul yang menyebabkan penyakit itu.

     Gunakan pakaian yang ketat

     Penggunaan pakaian ketat yang kerap boleh membawa kepada penyakit yang menyakitkan seperti keradangan atau jangkitan pada saluran kencing.Penggunaan pakaian meningkatkan risiko keradangan uretra.

     Pengekalan kencing

     Disebabkan oleh beberapa kerja, sama ada murah atau apa pun alasannya, setiap daripada kita adalah orang yang berhenti membuang air kecil dan ia bukanlah perkara yang buruk tetapi melainkan kita mula melakukannya terlalu banyak atau menjadi kebiasaan.  Jika tabiat sedemikian terbentuk, ia boleh membawa kepada masalah yang sangat serius.  Melakukannya meningkatkan pertumbuhan bakteria berbahaya, yang seterusnya meningkatkan risiko keradangan saluran kencing.

    Terdapat kaedah yis khas (VCUG) untuk mengukur tekanan di dalam pundi kencing dan uretra semasa membuang air kecil yang akan menunjukkan menggunakan x-ray apa yang berlaku apabila bayi anda membuang air kecil.

    Sistem kencing (wanita)

    VCUG bermaksud “widening cysto-retrogram”) yang bermaksud membuang air kecil.  “Cysto” adalah untuk pundi kencing.  “Urethro” adalah untuk uretra, tiub yang mengalirkan air kencing dari pundi kencing.  “Gram” bermaksud gambar.  Oleh itu, VCUG adalah gambar perkumuhan air kencing dari pundi kencing melalui uretra.

    Ujian menggunakan jenis lembapan khas yang dipanggil medium kontras untuk memantulkan air kencing dengan lebih baik dalam X-ray.

    Sediakan anak anda untuk ujian

    Luangkan masa untuk membaca maklumat ini dengan teliti dan terangkan kepada anak anda.  Kanak-kanak yang tahu apa yang diharapkan kurang berkemungkinan menjadi cemas.  Beritahu anak anda tentang ujian dalam perkataan yang dia fahami, bersama-sama dengan perkataan yang digunakan oleh keluarga anda untuk memahami cara badan berfungsi.

    Sebagai sebahagian daripada ujian, tiub kecil yang dipanggil kateter akan dimasukkan ke dalam uretra bayi anda.  Ia akan menyakitkan untuk memasukkan kateter.  Tetapi jika bayi anda kekal tenang, ia akan lebih selesa dipakai.  Anda boleh mengajar anak anda untuk bertenang dengan menarik nafas panjang.  Minta anak anda menyalin lilin hari jadi, tiup belon atau lepaskan buih.  Lakukan senaman pernafasan ini di rumah sebelum datang ke hospital.

    Remaja kadangkala membawa sesuatu yang selesa untuk direbut semasa ujian.  Anak anda boleh membawa mainan kapas atau selimut dari rumah.

    Salah seorang ibu bapa boleh bersama anak pada bila-bila masa semasa ujian.  Jika anda hamil, anda boleh tinggal di dalam bilik sehingga kateter dimasukkan.  Tetapi anda mesti meninggalkan bilik semasa X-ray bayi.

    Anda perlu memberitahu anak anda bahawa doktor atau ahli teknologi boleh menyentuh bahagian sulitnya untuk membersihkannya dan memasukkan tiub ke dalamnya.  Beritahu anak anda bahawa anda telah membenarkan mereka menyentuh kerana ujian akan membantu.

    Ujian akan dilakukan oleh dua orang ahli teknologi

    Pakar teknologi pakar dalam implan kateter dan sinar-X.  Kadangkala ahli radiologi mesti berada di dalam bilik semasa ujian.  Pakar radiologi membaca X-ray.

    Sistem kencing (lelaki)

    Dibatalkan

    Pakar teknologi X-ray akan menyediakan anak anda untuk ujian dengan memberitahunya apa yang akan berlaku pada masa itu.  Pakar radiologi akan membersihkan kawasan di mana zakar atau uretra bayi anda pergi.  Ahli teknologi kemudiannya akan memasukkan tiub fleksibel ke dalam ruang terbuka.  Kateter ialah tiub panjang, nipis, lembut, licin yang melalui uretra ke dalam pundi kencing.  Ahli teknologi akan menerangkan perkara ini pada setiap masa, seperti yang mereka lakukan.

    Jika anak anda mempunyai penyakit jantung

    Anak anda mungkin perlu mengambil antibiotik sebelum menjalani sebarang ujian.  Sebagai contoh, kanak-kanak yang mempunyai masalah jantung perlu mengambil antibiotik sebelum pergi ke doktor gigi.  Antibiotik ialah ubat yang membunuh jangkitan.  Jika anak anda memerlukan ubat ini, sila beritahu doktor yang memberi preskripsi VCUG kepada anak anda.  Doktor akan mendapatkan ubat ini sebelum memberikan anak anda VCUG.

    VCUG biasanya dilakukan di hospital

    Tekanan di dalam pundi kencing dan uretra semasa membuang air kecil dikesan oleh Jabatan Pengimejan Diagnostik.  Ia sering dipanggil jabatan X-ray.  Jika anda tidak tahu lokasi jabatan ini, ketahui dari penerimaan utama.

    Pemeriksaan ini mengambil masa 20 hingga 30 minit.  Selepas ujian, anda perlu tinggal di kawasan ini selama kira-kira 15 minit sehingga lakaran siap.

    Semasa ujian

    Apabila anda memasuki Jabatan Pengimejan Diagnostik, anak anda akan ditempatkan di dalam bilik persalinan tunggal, memakai gaun hospital.  Bayi anda kemudiannya akan dibawa ke bilik X-ray.  Hanya seorang ibu bapa yang boleh pergi bersama anak itu.

    Di dalam bilik X-ray

    Sebaik sahaja anda dan bayi anda berada di dalam bilik X-ray, pakar teknologi akan meminta anda menanggalkan lampin seluar dalam bayi anda.  Kemudian bayi anda akan baring di atas meja X-ray.  Pembalut pelindung boleh digunakan pada perut atau kaki bayi anda untuk memastikan bayi anda selamat.

    Kamera di atas meja akan mengambil gambar.  Pakar teknologi akan menggunakan skrin televisyen untuk melihat apa yang berlaku semasa ujian.

    Apabila pakar teknologi sedang melakukan X-ray, anak anda perlu senyap yang mungkin untuk mendapatkan hasil yang terbaik.  Anda boleh memegang tangan bayi anda sedikit ke dada anda supaya anda boleh mengalih perhatian bayi ke mana-mana arah.  Sebagai contoh, anda boleh menyanyikan puisi atau lagu.

    Pemasangan kateter

    Pakar teknologi X-ray akan memulakan ujian dengan membersihkan kawasan tersembunyi anak anda dan memasukkan tiub.  Kateter akan mengosongkan pundi kencing dengan sendirinya.

    Kateter kemudiannya akan dilekatkan pada botol dengan medium kontras.  Kontras ini akan mengalir melalui tiub sederhana ke dalam pundi kencing.  Ini akan membolehkan ahli teknologi memerhati dengan lebih baik di dalam pundi kencing dan uretra.  Bayi anda akan dapat merasakan kontras semasa dia melalui pundi kencing.  Ia mungkin berasa sejuk tetapi ia tidak akan menyakitkan.

    Ahli teknologi sinar-X akan mengambil beberapa sinar-X apabila medium kontras mengalir di dalam pundi kencing.  Apabila pundi kencing bayi anda penuh, bayi anda akan diminta untuk membuang air kecil dalam kuali atau lampin.  Kateter akan keluar dengan mudah sebaik sahaja bayi anda membuang air kecil.  Pakar teknologi akan mengambil beberapa X-ray semasa anak anda membuang air kecil.  Ini adalah gambar yang paling penting dalam ujian.

    Selepas ujian

    Pakar teknologi sinar-X akan memberitahu anda cara pergi ke bilik persalinan supaya bayi boleh memakai pakaiannya.  Kemudian anda duduk di ruang menunggu.  Selepas menyemak lakaran sinar-X, ahli teknologi akan memberitahu anda bila anda boleh pergi.

    Jika anda mempunyai temu janji di klinik untuk berjumpa doktor selepas ujian, beritahu pakar teknologi.  Mereka akan memastikan keputusan anda dihantar ke klinik.  Jika anda tidak berjumpa doktor selepas ujian, keputusan akan dihantar kepada doktor anak anda dalam masa seminggu.

    Berikan anak anda banyak cecair di rumah

    Beberapa ketika selepas ujian, anak anda mungkin berasa sedikit ketidakselesaan, seperti rasa pedih apabila membuang air kecil.  Berikan anak anda banyak cecair untuk diminum pada satu atau dua hari berikutnya, seperti air atau jus epal.  Minum alkohol akan membantu anak anda jika dia mempunyai sebarang masalah.

    Jika anda mempunyai sebarang soalan tentang kesan QuoteTest, sila semak dengan Ahli Teknologi.  Jika anak anda resah lebih daripada 24 jam, hubungi doktor keluarga anda.

    Perkara utama

    (VCUG) ialah ujian yang menggunakan x-ray untuk mengetahui apa yang berlaku apabila bayi anda membuang air kecil.

    Semasa ujian, uretra bayi akan dimasukkan ke dalam uretranya.

    Ujian itu boleh menyakitkan.  Anda boleh membuat anak anda berehat sebanyak mungkin di rumah sebelum ujian, seperti senaman relaksasi.  Anda boleh menghubungi Noor Health Life melalui e-mel dan WhatsApp untuk pertanyaan dan jawapan lanjut.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s