8 shenja të inflamacionit në uretër.

Noor Health Life

    Inflamacioni i uretrës është një sëmundje shumë e dhimbshme për të cilën shumë njerëz hezitojnë të flasin.

    Por a e dini se simptomat e këtij inflamacioni ose UTI janë shumë të dukshme dhe shpesh ato mund të njihen edhe para fillimit të sëmundjes?

    Noor Health Life thotë se simptomat e këtij inflamacioni janë të dukshme, por shumica e njerëzve i injorojnë ato.

    Megjithatë, nëse doni të diagnostikoni sëmundjen e traktit urinar, duhet t’i mbani mend këto simptoma.

    Inflamacioni i uretrës është i lehtë për t’u shmangur

    Nxitoni për të urinuar gjatë gjithë kohës

    Kjo është një simptomë e zakonshme e UTI në të cilën ju ndiheni të urinoni gjatë gjithë kohës, edhe nëse sapo keni dalë nga banja, mund të ndjeni një urgjencë në këtë drejtim dmth të shkoni menjëherë. Është e nevojshme etj.

    Shumë pak urinim

    Kur shkoni në tualet, urinoni rrallë, ndjeni se duhet të bëni më shumë, por nuk mund ta bëni me gjithë përpjekjet ose nuk jeni të kënaqur.

    Ndihem i irrituar

    Shkuarja në tualet gjatë kësaj sëmundjeje mund t’ju bëjë të ndiheni të irrituar, mund të ndjeni se kjo punë është shumë e dhimbshme, përveç kësaj mund të ketë dhimbje, në të dyja rastet është shenjë e çrregullimit.

    Gjakderdhje

    UTI-të shpesh shkaktojnë gjak në urinë, por jo domosdoshmërisht tek të gjithë, pasi mund të jetë turbullim i shikimit.

    Erë

    Era e urinës është shumë e keqe si pasojë e çdo lloj infeksioni të fshikëzës.Nëse edhe ju përjetoni ndonjë nga simptomat e mësipërme me erën e keqe të gojës, mund të jetë një UTI. Referojuni dhe bëni testin sipas udhëzimeve të tij.
    Shkaqet e zakonshme të inflamacionit të traktit urinar

    Ngjyra e urinës

    Ngjyra e urinës mund të tregojë shumë, duke përfshirë një infeksion të traktit urinar.  Nëse kjo ngjyrë është diçka tjetër përveçse e verdhë apo transparente, kjo është një shenjë shqetësimi.  E kuqja ose kafeja është shenjë infeksioni, por fillimisht kontrolloni që nuk keni ngrënë ndonjë ushqim me ngjyrë rozë, portokalli ose të kuqe.

    Lodhje ekstreme

    Inflamacioni i traktit urinar në fakt shkaktohet nga një infeksion i fshikëzës.Në çdo rast, si pasojë e infeksionit, trupi kur kupton që diçka nuk shkon, fillon të fryhet.Me masa mbrojtëse, ato rruaza të bardha Përjashtojnë duke rezultuar në një ndjenjë lodhjeje.

    Ethe

    Temperatura, përveç simptomave të tjera, shpesh tregon një rritje të ashpërsisë së inflamacionit në traktin urinar dhe përhapjen e infeksionit në veshka.  Nëse keni temperaturë më shumë se 101 Fahrenheit ose ndjeni të ftohtë ose trupi juaj zhytet në djersë gjatë gjumit gjatë natës, duhet të kërkoni menjëherë ndihmë mjekësore Shkaqet e zakonshme të inflamacionit të traktit urinar

    Inflamacioni i uretrës është një sëmundje shumë e dhimbshme dhe shumë njerëz hezitojnë të flasin për të.

    Ekziston edhe rreziku i infektimit të veshkave si pasojë e këtij infeksioni ose inflamacioni dhe simptomat e tij zakonisht shfaqen në formën e djegies së fortë dhe dhimbjes në urinë, ndërsa nxitja e shpeshtë për të urinuar, ndryshimi i ngjyrës.Dhe mund të ketë temperaturë, e cila rritet. në raste të rënda.

    Gjakderdhja dhe urina me erë të keqe janë gjithashtu simptoma.

    Nëse nuk trajtohet ose nuk diagnostikohet, sëmundja mund të përhapet nga fshikëza në veshka dhe të shkaktojë inflamacion të veshkave, i cili mund të jetë fatal.

    Meqë ra fjala, ka disa arsye për këtë të cilat janë të vështira për t’u kontrolluar si psh: plakja, femrat janë më të rrezikuara se meshkujt, shtatzënia, gurët në veshka, diabeti dhe sëmundja e Alzheimerit etj.

    Por ka edhe disa zakone të jetesës që rrisin rrezikun e sëmundjes.

    Mos u kujdes për pastërtinë

    Në fakt, higjiena e dobët mund të çojë në një rritje të numrit të këtyre baktereve, gjë që rrit rrezikun e inflamacionit të traktit urinar.

    Pini më pak ujë

    Një studim i Noor Health Life zbuloi se zakoni për të pirë më shumë ujë zvogëlon rrezikun e inflamacionit të traktit urinar, veçanërisht për gratë.  Sipas hulumtimeve, mënyra më e lehtë dhe më e sigurt për të shmangur këtë sëmundje të dhimbshme është parandalimi i infeksionit dhe pirja e një litër më shumë ujë se zakonisht ndihmon në parandalimin e kësaj sëmundjeje.  Sipas hulumtimeve, femrat kanë një rrezik më të lartë nga kjo sëmundje sesa meshkujt, por edhe meshkujt duhet ta marrin këtë masë paraprake.  Ai tha se pirja e më shumë ujit e bën më të lehtë heqjen e baktereve që grumbullohen në fshikëzën e urinës dhe nuk grumbullohen gjë që shkakton sëmundjen.

    Përdorni veshje të ngushta

    Përdorimi i shpeshtë i veshjeve të ngushta mund të çojë në sëmundje të dhimbshme si inflamacion ose infeksion të traktit urinar.Përdorimi i veshjeve rrit rrezikun e inflamacionit të uretrës.

    Mbajtja urinare

    Për shkak të ndonjë pune, qoftë ajo e lirë apo çfarëdo qoftë arsyeja, secili prej nesh është një person që ndalon urinimin dhe kjo nuk është gjë e keqe, por nëse nuk fillojmë ta bëjmë shumë ose të kemi zakon.  Nëse krijohet një zakon i tillë, mund të çojë në probleme shumë serioze.  Duke vepruar kështu rrit rritjen e baktereve të dëmshme, të cilat nga ana tjetër rrit rrezikun e inflamacionit të traktit urinar.

   Ekziston një metodë speciale maja (VCUG) për matjen e presionit brenda fshikëzës dhe uretrës gjatë urinimit, e cila do të tregojë duke përdorur rreze x se çfarë ndodh kur fëmija juaj urinon.

   Sistemi urinar (femra)

   VCUG do të thotë “cisto-retrogram i zgjeruar”) që do të thotë të urinosh.  “Cysto” është për fshikëzën.  “Urethro” është për uretrën, tubi që derdh urinën nga fshikëza.  “Gram” do të thotë foto.  Prandaj, VCUG është një pamje e sekretimit urinar nga fshikëza përmes uretrës.

   Testi përdor një lloj të veçantë lagështie të quajtur medium kontrasti për të pasqyruar më mirë urinën në rreze X.

   Përgatitni fëmijën tuaj për testin

   Merrni kohë për ta lexuar këtë informacion me kujdes dhe për t’ia shpjeguar fëmijës tuaj.  Fëmijët që dinë se çfarë të presin kanë më pak gjasa të jenë në ankth.  Tregojini fëmijës tuaj për testin me fjalë që ai ose ajo i kupton, së bashku me fjalët që përdor familja juaj për të kuptuar se si funksionon trupi.

   Si pjesë e testit, një tub i vogël i quajtur kateter do të futet në uretrën e foshnjës suaj.  Futja e kateterit do të jetë e dhimbshme.  Por nëse fëmija juaj qëndron i qetë, do të jetë më i rehatshëm për t’u veshur.  Ju mund ta mësoni fëmijën tuaj të qetësohet duke marrë frymë thellë.  Kërkojini fëmijës tuaj të kopjojë qirinjtë e ditëlindjes, të fryjë balona ose të lëshojë flluska.  Bëni këtë ushtrim frymëmarrjeje në shtëpi përpara se të shkoni në spital.

   Adoleshentët ndonjëherë sjellin diçka të rehatshme për të kapur gjatë testeve.  Fëmija juaj mund të sjellë një lodër pambuku ose një batanije nga shtëpia.

   Njëri nga prindërit mund të jetë me fëmijën në çdo kohë gjatë testit.  Nëse jeni shtatzënë, mund të qëndroni në dhomë derisa të vendoset kateteri.  Por ju duhet të dilni nga dhoma gjatë ekzaminimit me rreze X të foshnjës.

   Ju duhet t’i tregoni fëmijës tuaj se një mjek ose teknolog mund t’i prekë pjesët e tij intime për t’i pastruar dhe për t’i vendosur tuba.  Tregojini fëmijës suaj se i keni lejuar të prekë sepse testi do t’ju ndihmojë.

   Testet do të kryhen nga dy teknologë

   Teknologët janë të specializuar në implantet e kateterit dhe rrezet X.  Ndonjëherë një radiolog duhet të jetë në dhomë gjatë testit.  Radiologu lexon rrezet X.

   Sistemi urinar (meshkuj)

   Anuluar

   Teknologu me rreze X do ta përgatisë fëmijën tuaj për testin duke i treguar se çfarë do të ndodhë gjatë asaj kohe.  Radiologu do të pastrojë zonën ku shkon penisi ose uretra e foshnjës suaj.  Teknologu më pas do të fusë tubin fleksibël në hapësirën e hapur.  Një kateter është një tub i gjatë, i hollë, i butë dhe i lëmuar që kalon përmes uretrës në fshikëz.  Teknologët do ta shpjegojnë këtë në çdo hap, siç bëjnë ata.

   Nëse fëmija juaj ka sëmundje të zemrës

   Fëmija juaj mund të ketë nevojë të marrë antibiotikë përpara se të bëjë ndonjë analizë.  Për shembull, fëmijët me sëmundje të zemrës duhet të marrin antibiotikë përpara se të shkojnë te dentisti.  Një antibiotik është një ilaç që vret një infeksion.  Nëse fëmija juaj ka nevojë për këtë ilaç, ju lutemi tregoni mjekut që po i përshkruan VCUG fëmijës suaj.  Mjeku do ta marrë këtë ilaç përpara se t’i japë fëmijës tuaj një VCUG.

   VCUG-të zakonisht kryhen në spital

   Presioni brenda fshikëzës dhe uretrës gjatë urinimit zbulohet nga Departamenti i Imazhe Diagnostike.  Shpesh quhet departamenti i rrezeve X.  Nëse nuk e dini vendndodhjen e këtij departamenti, mësoni nga recepsioni kryesor.

   Ky kontroll zgjat 20 deri në 30 minuta.  Pas testit do të duhet të qëndroni në këtë zonë për rreth 15 minuta derisa skicat të jenë gati.

   Gjatë testimit

   Kur hyni në Departamentin e Imazherisë Diagnostike, fëmija juaj do të vendoset në një dhomë të vetme zhveshjeje, i veshur me një fustan spitali.  Fëmija juaj më pas do të dërgohet në dhomën me rreze X.  Vetëm një prind do të mund të shkojë me fëmijën.

   Në dhomën me rreze X

   Pasi ju dhe foshnja juaj të jeni në dhomën me rreze X, teknologu do t’ju kërkojë t’i hiqni pelenën e të brendshmeve të foshnjës.  Më pas fëmija juaj do të shtrihet në tryezën me rreze X.  Një fashë mbrojtëse mund të aplikohet në barkun ose këmbët e foshnjës tuaj për t’u siguruar që fëmija juaj është i sigurt.

   Kamera në tavolinë do të bëjë fotografi.  Teknologu do të përdorë një ekran televiziv për të parë se çfarë po ndodh gjatë testit.

   Kur teknologu bën rreze X, fëmija juaj duhet të jetë sa më i qetë që të jetë e mundur për të marrë rezultatet më të mira.  Ju mund t’i mbani duart e foshnjës tuaj pak deri në gjoks, në mënyrë që të mund ta shpërqendroni fëmijën në çdo drejtim.  Për shembull, mund të këndoni një poezi ose një këngë.

   Montimi i kateterit

   Teknologu me rreze X do të fillojë testin duke pastruar zonat e fshehura të fëmijës suaj dhe duke futur një tub.  Kateteri do të zbrazë fshikëzën më vete.

   Më pas kateteri do të ngjitet në një shishe me një medium kontrasti.  Ky kontrast do të rrjedhë përmes tubit të mesëm në fshikëz.  Kjo do të lejojë teknologun të vëzhgojë më mirë brenda fshikëzës dhe uretrës.  Fëmija juaj do të jetë në gjendje të ndiejë kontrastin ndërsa kalon përmes fshikëzës.  Mund të ndjejë ftohtë por nuk do të dëmtojë.

   Teknologu me rreze X do të marrë disa rreze X kur mediumi i kontrastit rrjedh brenda fshikëzës.  Kur fshikëza e foshnjës tuaj është e mbushur plot, do t’i kërkohet të urinojë në një tigan ose pelenë.  Kateteri do të dalë lehtësisht sapo fëmija juaj të urinojë.  Teknologu do të bëjë disa rreze X ndërsa fëmija juaj është duke urinuar.  Këto janë fotot më të rëndësishme të testit.

   Pas testit

   Teknologët me rreze X do t’ju tregojnë se si të shkoni në dhomën e zhveshjes në mënyrë që fëmija të veshë rrobat e tij.  Pastaj uleni në dhomën e pritjes.  Pas kontrollit të skicave me rreze X, teknologu do t’ju tregojë se kur mund të shkoni.

   Nëse keni një takim në klinikë për të parë një mjek pas testit, tregoni teknologun.  Ata do të sigurohen që rezultatet tuaja të dërgohen në klinikë.  Nëse nuk shkoni te mjeku pas testit, rezultatet do t’i dërgohen mjekut të fëmijës suaj brenda një jave.

   Jepini fëmijës tuaj shumë lëngje në shtëpi

   Dikur pas testit, fëmija juaj mund të ndiejë disa shqetësime, të tilla si ndjesi djegieje gjatë urinimit.  Jepini fëmijës suaj shumë lëngje për të pirë gjatë ose dy ditëve të ardhshme, si ujë ose lëng molle.  Pirja e alkoolit do ta ndihmojë fëmijën tuaj nëse ai ka ndonjë problem.

   Nëse keni ndonjë pyetje në lidhje me efektet e QuoteTest, ju lutemi kontrolloni me Teknologun.  Nëse fëmija juaj është i shqetësuar për më shumë se 24 orë, telefononi mjekun tuaj të familjes.

   Pikat kryesore

   (VCUG) është një test që përdor rrezet X për të zbuluar se çfarë ndodh kur fëmija juaj urinon.

   Gjatë testit, foshnjës do t’i futet një uretër në uretrën e tij.

   Testi mund të jetë i dhimbshëm.  Ju mund ta bëni fëmijën tuaj të relaksohet sa më shumë që të jetë e mundur në shtëpi përpara testit, siç janë ushtrimet relaksuese.  Mund të kontaktoni Noor Health Life përmes emailit dhe WhatsApp për më shumë pyetje dhe përgjigje.  noormedlife@gmail.com

Leave a Comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s